Русија

Русија не одбацује плаћање у криптовалутама

Министар финансија Русије каже да криптовалуте долазе у обзир као могући начин плаћања уколико то одговара свим учесницима
Русија не одбацује плаћање у криптовалутамаGetty © ALEXEY BYCHKOV

Министар финансија Русије Антон Силуанов не искључује могућност плаћања у криптовалутама приликом трговинских односа са партнерима из других земаља, у случају да тај процес одговара свим странама.

"Не издајемо рачуне у доларима и еврима, а криптовалуте долазе у обзир као могући начин плаћања  – зашто не? Ако ћемо користити криптовалуту као елемент наших прекограничних плаћања, онда то треба да одговара свим учесницима", рекао је министар за ТВ канал "Русија-24".

Раније је Силуанов известио да Министарство финансија сматра да је неопходно постепено развијати тржиште криптовалута у Русији и довести га у правни оквир.

Још увек се тражи компромис са Централном банком по овом питању.

Силуанов: Русија била и остаће највећи извозник нафте

Русија ће увек бити један од највећих добављача нафте, упркос увођењу горње границе цена, сматра Силуанов и додаје да је Русија један од највећих извозника нафте и да ће тако и остати.

"Што се тиче увођења ограничења, морам да објасним да је тржиште оно које одређује цену нафте, тачније било које тржишне робе. Дакле, успостављање било каквих ограничења, горњих граница само деформише одређене сегменте тржишта", објаснио је министар.

Напоменуо је да аналитичари светских агенција дају позитивне прогнозе за потражњу нафте. Према његовим речима биће потребно око 1,5 милиона барела по дану, што значи да ће нафта бити тражена.

"Не би требало да се оптерећујемо увођењем ограничења, без обзира на претње са Запада – данас 60 долара по барелу, сутра 30 или 70. Главно је да ћемо нафту продавати по тржишној цени, пре свега оним земљама које нису увеле никакве лимите. Оне које су увеле таква ограничења неће бити снабдевене", рекао је Силуанов.

"Западне земље су се увек заступале за тржишне принципе, али их саме крше, што још једном потврђује двоструке стандарде свих политичких и економских активности западних земаља", рекао је он.

Ограничење цене руске нафте од 60 долара по барелу о којем су се договориле ЕУ, Г7 и Аустралија ступило је на снагу 5. децембра, као и ембарго на испоруку руске нафте поморским путем, уз неколико изузетака.

Ова одлука омогућава да се нафта продаје трећим земљама уз коришћење танкера земаља Г7 и ЕУ, њихових осигуравајућих фирми и кредитних институција, али само ако се нафта продаје испод назначене цене. Западне земље забраниле су својим компанијама да пружају услуге транспорта, финансија и осигурања за танкере који превозе нафту из Русије по цени већој од договореног нивоа.

Руски председник Владимир Путин забранио је од фебруара следеће године испоруку руске нафте и нафтних деривата страним правним и физичким лицима која директно или индиректно прецизирају лимит цене приликом куповине.

Дектретом се забрањује испорука ако је у уговорима директно или индиректно прецизиран лимит трошкова.

Пад руског БДП-а у 2022. ће бити око 2,7 одсто

Пад руског БДП-а на крају године биће око 2,7 одсто, рекао је шеф Министарства финансија РФ и додао да пад привреде у наредној години може да се настави.

"Последњи подаци говоре да ће се БДП смањити на око 2,7 одсто за текућу годину, ипак, према нашим прогнозама, могуће је да ће се пад наставити и следеће године, иако ћемо учинити све да у наредној години дођемо до позитивних резултата", објаснио је Силуанов.

Премијер Михаил Мишустин је у среду на седници владе рекао да се негативне прогнозе западних аналитичара о економској ситуацији у Русији нису обистиниле, на пример, БДП земље за 11 месеци, упркос свим санкцијама, пао је за само 2 одсто у односу на исти период прошле године.

Инфлација у Русији на крају године биће око 12 одсто

Инфлација у Русији на крају текуће године биће око 12 одсто, изјавио је руски министар финансија Антон Силуанов.

"Добро смо се носили са инфлацијом, а ове године инфлација ће бити око 12 посто, иако су очекивања у почетку била много већа", рекао је Силуанов.

Према прогнози Министарства за економски развој, ове године се очекује да ће инфлација у Руској Федерацији достићи 12,4 процената, међутим, шеф Министарства за економски развој Максим Решетњиков није искључио да би инфлација у текућој години могла бити боља од прогнозиране.

Министарство за економски развој је у среду саопштило да је од 26. децембра инфлација у Русији на годишњем нивоу износила 12,19 процената.

image
VV inauguration
banner