Русија

Заједничка вежба Русије и Белорусије: Стиже руско војно особље, наоружање и специјална техника

У оквиру очувања војне безбедности Москве и Минска наставља се рад Регионалне војне групе која је формирана између ових двеју земаља због заоштравања ситуације на западним границама Уније
Заједничка вежба Русије и Белорусије: Стиже руско војно особље, наоружање и специјална техникаwww.globallookpress.com © SANDER ILVEST

Минск и Москва настављају да у оквиру војне безбедности повећавају регионалну војну групу на територији Белорусије, саопштила је прес служба Министарства одбране републике.

"У оквиру очувања војне безбедности држава Уније наставља се рад Регионалне војне групе РГВ. Данас се, на основу тренутне ситуације, овај процес одвија по фазама. Особље, оружје, војска и специјална опрема руских оружаних снага наставиће да стиже у Републику Белорусију", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да се процес одвија по фазама и да у Белорусију настављају да стижу војно особље, наоружање, војна и специјална опрема Оружаних снага Русије.

Министарство такође истиче да су са јединицама које стижу у Белорусију, планиране даље активности на плану борбене координације на полигонима у републици.

"Поред тога, у циљу повећања нивоа борбене обучености ваздухопловних јединица Оружаних снага Русије и Белорусије, које су део ваздухопловне компоненте РГВ(С), планирано је одржавање заједничке летно-тактичке вежбе", наглашава се у саопштењу.

Према информацијама белоруског Министарства, са руске стране у овом догађају учествоваће војна формација Ваздушно-космичких снага.У Министарству су подсетили да је заједничка обука белоруских и руских јединица регионалне војне групе комплексног карактера и обухвата не само борбену компоненту, већ и све системе за подршку.

Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је раније да су се Минск и Москва због заоштравања ситуације на западним границама Савезне државе договорили о распоређивању регионалне војне групе две земље.

Белоруско Министарство одбране је објавило да је планиран број руских војника мањи од 9 хиљада. Из Русије је планирано да стигне око 170 тенкова, око 200 борбених оклопних возила и 100 топова и минобацача калибра већег од 100 милиметара.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу саопштио је да Москва и Минск од 22. октобра спроводе борбену координацију формација и јединица регионалне групе трупа на територији Белорусије.

image