Свет

Лукашенко: Наше суседе гурају у сукоб са нама

Председник Белорусије наложио је проверу снага за хитно реаговање због могуће агресије на земљу и најавио учесталије вежбе заједничких војних трупа Москве и Минска
Лукашенко: Наше суседе гурају у сукоб са намаGetty © Andrea Verdelli / Stringer

Не може се искључити могућност агресије суседних земаља на Белорусију, упозорио је председник Републике Александар Лукашенко и најавио да ће се што пре извршити провера снага за хитно реаговање.

"Не можемо искључити могућност агресије на нашу земљу. Видимо такву спремност наших суседа. Знамо ко у леђа подбада наше суседе да стварају напетост на нашим границама, ако не леђа онда неки други део тела, и све то како би се створила напетост на нашим границама", рекао је Лукашенко.

С тим у вези, шеф државе је одлучио да изврши инспекцију снага за хитно реаговање.

"У нашој војсци постоје снаге за такозвано тренутно реаговање. Ако се одједном нешто неочекивано деси, те снаге се алармирају на одређено време и упућују на локацију где постоји сукоб. Донео сам одлуку да се спроведе провера ових снага за хитно реаговање", објаснио је Лукашенко.

На састанку посвећеном резултатима ревизије енергетског блока земље прокоментарисао и учесталу обуку заједничких трупа Русије и Белорусије.

"Изводили смо и изводимо вежбе на нашој територији. Због тренутне ситуације и претњи, вежбе су све учесталије. Померамо тамо где сматрамо да је потребно и заједничку групацију оружаних снага и наше оружане снаге. И тачка. Нема другог плана, нема теорија завере", објаснио је он.

image