Русија

Руденко: Односи Русије и Азије – ноћна мора за Запад

Савремени свет не жели да се придржава правила игре која намеће Запад, док ће стварни живот натерати Јапан да одустане од "принципа" и сарађује с Москвом, поручио је заменик министра спољних послова Руске Федерације
Руденко: Односи Русије и Азије – ноћна мора за Западwww.globallookpress.com © Aleksey Ivanov/ TV Zvezda

Заменик министра спољних послова Руске Федерације Андреј Руденко изјавио је да односи Русије и Азије, који се динамично развијају, представљају политичку и економску "ноћну мору" за Запад који се држи антируске политике. 

"Главна политичка и економска ноћна мора за Запад, као део његове стратешке антируске линије, без обзира да ли се она спроводи у позадини Новог светског поретка или долази из других дубоких мотива, јесу наши односи са Азијом који се динамично развијају", рекао је руски дипломата у интервјуу листу "Известија".

Према његовом мишљењу, савремени свет не жели да се "придржава правила игре која намеће Запад, а земље које су другачије оријентисане не журе да се учлане у нове затворене коалиције истомишљеника".

"Ове земље не намеравају да троше своје ресурсе на блоковске шеме, као и да подгревају геополитичке и геоекономске амбиције САД и њихових савезника. Азијске земље се руководе принципима благостања и просперитета народа, а не геополитичким ривалством", нагласио је он.

Реална ситуација тера Токио да одустане од "принципа" и да сарађује с Русијом

Руденко је истакао и да је Токио "уроњен" у санкције против Руске Федерације, али да стварни живот тера Јапан да одустане од "принципа" и сарађује с Москвом у неопходним областима.

"За нас је јасно да званични Токио беспоговорно испуњава политички налог Вашингтона, тако што у потпуности учествује у санкцијама. Међутим, како показује пракса, стварни живот тера Јапанце да одустану од својих 'принципа' одвојених од националних интереса у односу на оне области у којима не могу ништа да раде без сарадње с Русијом", рекао је он.

Руденко је прецизирао да су јапанске власти препоручиле локалним компанијама, акционарима нафтних и гасних пројеката Сахалин 1 и 2 да задрже власништво у њима под изговором да ће тако обезбедити енергетску безбедност земље.

"Администрација Фумиа Кишиде затражила је од својих партнера из организације Г-7 да повуку сирову нафту која долази у Јапан из пројекта Сахалин-2 из рестриктивне шеме која предвиђа горњу границу цена за енергенте руског порекла", закључио је руски дипломата.

image