Русија

"Престали смо да бројимо мртве": Колики су губици украјинске војске код Соледара?

Број погинулих војника једнак је величини око 17 батаљона
"Престали смо да бројимо мртве": Колики су губици украјинске војске код Соледара?© Tanjug/AP Photo/Roman Chop

Све је више новинских извештаја западних и украјинских медија о катастрофалним губицима украјинских војника услед борби који се већ месецима воде у региону око Соледара и Бахмута.

Оснивач Вагнера Јевгениј Пригожин рекао је да су његови борци синоћ преузели контролу над деловима Соледара, додавши да његов циљ у области Бахмута није толико да заузме сам град колико да уништи снаге Украјине.

Западни и неки украјински званичници, војници и аналитичари све више брину да је Кијев дозволио да буде увучен у битку за Бахмут под руским условима, губећи снаге које су му потребне за планирану пролећну офанзиву, указује данас "Волстрит џорнал".

Према проценама војних аналитичара, пише овај лист, имало би смисла повући се на нову одбрамбену линију на висовима западно од Бахмута, и тако сачувати борбену снагу украјинске војске. 

"Нисам ја, краљ Леонида је тај који је схватио да треба да се борите против непријатеља на терену који вам одговара", рекао је један украјински командант у Бахмуту, мислећи на владара Спарте који се борио против Персијског царства код Термопила, преноси амерички лист, и цитира речи свог саговорника, украјинског официра:

"До сада, стопа размене наших живота за њихове иде у корист Руса. Ако се овако настави, можемо да останемо без људства."

Вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републике Денис Пушилин изјавио је да је заузимање Соледара преломни моменат у ослобођењу целе територије ДНР.

Како је истакао, ослобођењем Соледара, Артјомовска (Бахмута) и Северска биће уништена линија фронта у ДНР.

"Нико више не броји мртве"

Према последњем ноћашњем извештају Си-Ен-Ена са ратишта, а према речима украјинског војника из Соледара, ситуација је "критична" и број погинулих сада је изузетно висок.

"Ситуација је критична. Тешко је. Држаћемо се до последњег тренутка. Нико вам неће рећи колико има мртвих и рањених. Јер нико са сигурношћу ни не зна. Ни једна особа. Не само у штабу, већ било где. Позиције се стално заузимају. Оно што је данас била наша кућа, сутрадан постаје Вагнерова. У Соледару нико више не броји мртве", рекао је војник.

Он је такође рекао да верује да ће украјински војни лидери на крају одустати од борбе за Соледар, и запитао се зашто то још нису урадили.

Како је рекао за Си-Ен-Ен Украјинци су изгубили много војника у Соледару, али се редови војника попуњавају како се борба за град наставља.

"Јединице су преполовљене. Немамо чак ни времена да запамтимо једни другима имена, а већ стижу нови", додао је Си-Ен-Енов саговорник. 

"Сви разумеју да ће град бити напуштен. Само желим да сазнам у чему је поента борби. Зашто да гинемо, ако ћемо га ипак оставити данас или сутра?", запитао се украјински војник.

Од јесени прошле године до данас Оружане снаге Украјине изгубиле су од 20.000 до 25.000 војника, саопштила је данас руска редакција РТ-а, позивајући се на податке које су изнели ухваћени украјински војници.

Број погинулих војника једнак је величини око 17 батаљона, пише РТ.

Посебно велики губици у оквиру главног гарнизона војске забележени су у 61. пешадијској и 46. аеромобилној бригади. Почетком јануара ове године, приликом покушаја ослобађања Соледара са севера, 10. брдско јуришна бригада претрпела је велике губитке.

Неколико дана пре него што су украјинске трупе биле опкољене у Соледару, озбиљна штета била је нанета и јединицама посебне 25. ваздушно-десантне бригаде, која је са запада покушавала да се пробије до Соледара.

"Узимајући у обзир велики број тешко рањених и несталих војника како из поменутих јединица, тако и из оних трупа које су месецима стизале у Соледар као појачање, укупни губици свих оружаних формација Украјине у Соледару процењују се да износе од 20.000 до 25.000 људи за период од почетка јесени 2022. године до сада", наводи се у објави РТ-а на Телеграму.
image