Русија

"Њујорк тајмс": Кијев није послушао САД око атентата на Герасимова, генерал покварио планове

Вашингтон се плашио да би убиство руског начелника генералштаба Валерија Герасимова изазвало директан сукоб између Русије и Сједињених Америчких Држава
"Њујорк тајмс": Кијев није послушао САД око атентата на Герасимова, генерал покварио плановеwww.globallookpress.com © MOD Russia

Вашингтон је наводно покушао да одврати Кијев од намере да убије начелника руског Генералштаба, првог заменика руског министра одбране, генерала армије Валерија Герасимова, известио је "Њујорк тајмс".

Лист цитира "тајне борбене планове, пресретнуте разговоре и интервјуе са руским војницима и поверљивим лицима Кремља", као и неке неименоване америчке званичнике.

Како "Њујорк тајмс" наводи, САД су сазнале за наводне планове Герасимова да посети прве линије бојишта Русије и Украјине крајем априла, али су одлучили да сакрију информације од Украјине страхујући да би покушај убиства доведе до рата између САД и Русије.

Украјинска војска је наводно ипак дошла до информација о Герасимовој посети, због чега су амерички званичници од Кијева тражили да обустави напад на руског генерала, захтев је поднет након консултација са Белом кућом, наводи амерички лист.

"Рекли смо им да то не раде", рекао је за лист високи амерички званичник. "Рекли смо им да је превише".

Украјинска војска је ипак извршила напад на место где су веровали да се налази генерал. Герасимов ни на који начин није био погођен ударом, наводи амерички лист, додајући да је напад наводно натерао руске највише војне команданте да "смање" своје посете фронту.

Русија никада није званично потврдила Герасимову посету фронта у априлу. Како је саопштило Министарство одбране Русије, начелник Генералштаба је почетком јула посетио руске трупе у Украјини, састао се са високим официрима и саслушао извештаје о војној операцији, као и борбену подршку трупа.

Његова посета је наводно уследила недељу дана након што је руски министар одбране Сергеј Шојгу отпутовао на фронт да уручи највиша државна признања војницима укљученим у сукоб.

Министарство одбране није помињало ниједан украјински напад на министра или начелника Генералштаба у то време.

Још почетком маја, "Њујорк тајмс" је објавио извештај о наводном украјинском нападу на Герасимова. У извештају се цитира анонимни украјински званичник који је тврдио да је приликом напада промашен циљ, али да је однео животе око 200 војника, укључујући најмање једног генерала.

Москва никада није потврдила ниједну од ових тврдњи.

image