Русија

Војни саветник Ангеле Меркел: Становнике Донбаса и Крима треба питати коме желе да припадају

Немачки генерал Ерих Вад признаје да су Русији потребне безбедносне гаранције
Војни саветник Ангеле Меркел: Становнике Донбаса и Крима треба питати коме желе да припадајуGetty © Steffen Kugler/Bundesregierung-Pool via Getty Images

Немачка одлука да Украјини пошаље 40 борбених возила "мардер" јесте "војна ескалација", уверен је некадашњи саветник за војну политику канцеларке Ангеле Меркел, генерал Ерих Вад, који додаје да би такав потез могао да добије "замах који више нико неће моћи да контролише".

Савезницима Украјине недостаје стратешки концепт, а без тога испоруке оружја су "чисти милитаризам", истиче он у интервјуу за портал "Ема" додајући да се не зна шта Запад жели да постигне и да ли су крајњи циљ преговори, освајање Донбаса и Крима, или потпуни пораз Русије.

"Једноставно, људе у Донбасу и на Криму треба питати коме желе да припадају. Морао би да се обнови територијални интегритет Украјине, уз одређене западне гаранције. А иста таква гаранција безбедности је потребна и Русима", понудио је решење овај генерал, подсећајући да је још од самита у Букурешту 2008. године јасно да је потенцијални улазак Украјине у НАТО руска црвена линија.

У сваком случају, европски поредак не можемо замислити без Русије, упозорава он.

"Русија неће једноставно нестати са мапе. Морамо да избегнемо да Русе отерамо у загрљај Кинеза, померајући тиме мултиполарни поредак на нашу штету", истиче Вад.

Прокси рат САД и Русије око Црног мора

Тренутна ситуација у Украјини сада је, према његовом мишљењу, у многоме прерасла унутрашњи политички сукоб који је почео 2014. као грађански рат између Украјинаца и етничких група које говоре руски.

"Након инвазије Русије, то је постао међудржавни рат између Украјине и Русије. То је и борба за независност Украјине и њен територијални интегритет. Али ни то није цела истина. Јер ово је такође прокси рат (преко посредника) између САД и Русије због врло специфичних геополитичких интереса у региону Црног мора", уверава Вад.

Тај регион је, како објашњава, Русима и њиховој Црноморској флоти једнако важан као Кариби или Панама Сједињеним Државама, Јужно кинеско море и Тајван Кини, или заштитна зона коју је Турска успоставила против Курда.

Ако би Руси масовном интервенцијом Запада били присиљени да се повуку из региона Црног мора, сигурно би, пре него што би сишли са светске сцене, прибегли нуклеарном оружју, уверен је Вад.

"Сматрам да је наивно веровати да се нуклеарни удар Русије никада неће догодити, по мотоу 'само блефирају'", упозорава немачки генерал.

Кључ за решење у рукама Вашингтона и Москве

Кључ за решавање сукоба је, према његовом мишљењу, у Вашингтону и Москви, и зато би Шолц требало да утиче на САД.

А приче Запада да Путин не жели да преговара овом стручњаку за војна питања делују невероватно.

"И Руси и Украјинци били су спремни на мировни споразум крајем марта, почетком априла 2022, на почетку рата. Коначно, и током рата Руси и Украјинци су испреговарали споразум о житу уз учешће Уједињених нација", подсећа Вад.

Немачка "спирала тишине"

Он упозорава да у Немачкој више нема "поштеног и отвореног разговора о украјинском рату".

"Доживљавамо медијску синхронизацију какву до сада нисам видео. Ово је чисто креирање мишљења... Војни стручњаци који знају шта се дешава међу тајним службама, како је на терену и шта рат заправо значи углавном су искључени из дискурса. Не уклапају се у то формирање медијског мишљења", упозорава он.

Ни 100 "леопардa" ништа не мењa

За заузимање Крима и Донбаса нису довољни "мардери" и "леопарди", упозорава бивши саветник Ангеле Меркел.

"На истоку Украјине, у области Бахмута, Руси јасно напредују. Вероватно ће ускоро потпуно освојити Донбас. Треба само узети у обзир бројчану надмоћ Руса. Русија може да мобилише до два милиона резервиста и Запад може да пошаље и 100 'мардера' и 100 'леопарда', ништа се не мења у укупној војној ситуацији", јасан је Ерих Вад.

Он додаје и да је Западу најважније питање како окончати такав сукоб са "ратоборном нуклеарном силом, најмоћнијом нуклеарном силом на свету" без уласка у трећи светски рат.

Аналена, скини шлем и панцир - преговарај!

Војне операције увек морају пратити и покушаји да дође до политичких решења, наводи генерал Вад.

"Актуелна спољна политика је једнодимензионална и веома фокусирана на оружје. Главни задатак у тој области остаје дипломатија, помирење интереса, разумевање и управљање конфликтима, али тога овде недостаје. Није довољно само користити ратну реторику и шетати Кијевом и Донбасом са шлемом и панциром", критикује он министарку спољних послова Аналену Бербок.

Пита се, како су Зелени, које она представља, "мутирали" од пацифистичке до ратне партије.

"Чињеница да једна партија има толики политички утицај да може да нас увуче у рат је веома забрињавајућа", истиче немачки стручњак за војну политику.

image
VV inauguration
banner