Русија

Шеф ЦИА тајно путовао у Кијев пред почетак сукоба с Русијом?

Писац и новинар Крис Випл тврди да је Вилијам Бернс у Украјину отишао не би ли Зеленског упозорио да Москва наводно планира да га убије
Шеф ЦИА тајно путовао у Кијев пред почетак сукоба с Русијом?Getty © Drew Angerer/Getty Images

Шеф ЦИА Вилијам Бернс тајно је посетио Украјину месец дана пре него што је почела руска офанзива на Кијев, наводно како би рекао председнику Владимиру Зеленском да Москва планира да га убије

Тајни састанак Бернса и Зеленског откривен је у књизи аутора Криса Випла "Борба његовог живота: Унутар Беле куће Џоа Бајдена", а пренео је "Бизнис инсајдер".

Бернс је наводно уочи руске специјалне војне операције дошао у Украјину "како би поделио вести које су изгледа изненадиле украјинског лидера: Руси су планирали да га убију".  Изгледа да је "неустрашиви" украјински председник превише олако схватао вредност свог живота, па је, судећи по Випловим редовима, директор ЦИА Бернс "дошао да Зеленског увери у реалност", и то на Бајденов захтев да "подели прецизне податке о руским заверама".

"У то време, у јануару 2022, Зеленски је одбацивао идеју да ће Руси извршити ничим изазвану инвазију на Украјину и сугерисао је да јавна упозорења Америке стварају панику. Али, било је необично да САД јавно обелодањују овакве обавештајне податке, што значи да је Вашингтон био уверен у своју процену намера Русије", преноси "Бизнис инсајдер".

Медиј додаје и да је свега неколико недеља пре руске инвазије, Зеленски рекао да је забринут да би таква упозорења имала негативан утицај на украјинску економију, и нагласио да је Кијев навикао да се суочава са претњама из Русије.

Али када је Зеленском шеф ЦИА наводно рекао да специјалне руске снаге "долазе по њега", у драматичном обрту ситуације, Зеленски се, наводно одмах освестио.

"Ово је одмах привукло пажњу Зеленског; био је затечен, отрежњен овом вешћу", написао је Випл у управо објављеној 17. јануара у којој није открио своје изворе, тврдећи да су они желели да буду анонимни.

Русија је, како наводи "Бизнис инсајдер", "напала Украјину" следећег месеца, покренувши највећи војни сукоб у Европи од Другог светског рата.  

"Украјински званичници су од тада говорили да је Зеленски преживео више од десет руских атентата. Али Випл, који је интервјуисао Бернса, даје читаоцима увид у то како су улози стављени на Зеленског док је покушавао да игнорише америчка упозорења о предстојећој инвазији", пише овај медиј.

А како је Зеленски преживео толике наводне покушаје убиства?

Судећи по Виплу, он није неуништив, само су амерички шпијуни "добро обавештени".

"Обавештајни подаци били су толико детаљни да су помогли снагама безбедности Зеленског да осујети два одвојена руска покушаја убиства", написао је Випл, а "Бизнис инсајдер" додаје да је Бернс током те посете Зеленском поделио и "нацрт Путиновог плана инвазије" како би му помогао да се припреми.

Најпре ће можда бити оно треће- Руси нису ни хтели да га убију.

Секретар за штампу Кремља Дмитриј Песков демантовао је тако још у априлу медијске извештаје да Москва жели смрт украјинског председника, додајући да промена режима није међу циљевима руске војне операције.

image