Русија

Руска нуклеарна подморница на путу ка бази Северне флоте

Планирано је да подморница ојача снаге руске Пацифичке флоте и да на лето буде премештена у подморничку базу Рибачиј на полуострву Kамчатка, саопштило је Министарство одбране
Руска нуклеарна подморница на путу ка бази Северне флотеwww.globallookpress.com © MFA Russia

Најновија подморница руске морнарице "Генералисимус Суворов" на нуклеарни погон, са балистичким пројектилима, напустила је луку Северодвинск и тренутно је на путу ка привременој бази Северне флоте на Арктику, преноси ТАСС.

"Подводна крстарица 'Генералисимус Суворов' напустила је бродоградилиште Севмаш у Северодвинску и упутила се до своје привремене базе Северне флоте на Арктику", рекао је извор из руског Министарства одбране.

Како се наводи у саопштењу министарства, планирано је да се на крају придружи и ојача снаге подморница на нуклеарни погон руске Пацифичке флоте и да на лето буде премештена у подморничку базу Рибачиј на полуострву Kамчатка. 

Стратешку подморницу је председник Владимир Путин званично уврстио у састав руске морнарице крајем 2022. године.

"Генералисимус Суворов" руска стратешка нуклеарна подморница четврте генерације

"Генералисимус Суворов" је руска стратешка нуклеарна подморница-крстарица која припада четвртој генерацији бродова на нуклеарни погон унапређеног пројекта "Бореј-А" (пројектант – Централни конструкторски биро за поморско инжењерство Санкт Петербурга "Рубин").

Ово је други серијски подводни ракетоносац пројекта 955А. Пројекат садржи нова техничка решења, побољшану опрему и повећан степен безбедности.

Подморница је положена у бродоградилишту Севмаш (у саставу Уједињене бродоградње) 26. децембра 2014. године, а извучена 25. децембра 2021. године, а у састав Ратне морнарице Русије ушла је 29. децембра 2022. године.

image
VV inauguration
banner