Русија

Лавров: НАТО против Русије као Наполеон и Хитлер, Бајден 1998. тражио бомбардовање Србије

Процес формирања новог светског поретка ће бити дуготрајан, биће то цела историјска епоха, а Русија је на врху тог процеса, рекао је руски министар спољних послова
Лавров: НАТО против Русије као Наполеон и Хитлер, Бајден 1998. тражио бомбардовање Србијеwww.globallookpress.com © MFA Russia

Криза у свету настајала је много пре руске специјалне војне операције, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Протекла година је била веома тешка, рекао је министар на конференцији за новинaре, на којој сумира спољнополитичке резултате протекле године.

"Наше колеге су покушале да од дешавања у Украјини направе главни политички, медијски, економски, међународни догађај, оптужујући Русију да врши агресију на ту земљу, и да је главни узрок свих невоља у светској економији", рекао је министар.

Западне методе

Он је упозорио да се санкције, супротне западним постулатима, користе против Русије, али би ускоро могле да буду употребљене против сваке државе која одбија да следи америчка наређења.

Средства којима се користе САД против конкурената је и демонизација, уцене, санкције, претња силом, политика разарања традиционалних веза историјских партнера, навео је шеф руске дипломатије.

Према његовим речима, Украјина се претворила у "полицијску нацистичку државу" која гони своје грађане који имају било какве везе са Русијом, за шта је добила благослов са Запада. 

"Они који су изабрали Русију, који су веровали да традиција везује Украјину и Русију, прво су деликатно, а затим немилосрдно кажњени", рекао је Лавров.

Истакао је да западне земље које тврде да не ратују у Украјини против Русије већ помажу Кијеву – лажу.

"Када наши западни партнери негирају, и с пеном у устима доказују, да не ратују против Русије, да само помажу Украјини да изађе на крај с 'агресијом', да обнови своју територијалну целовитост, избегавају истину. Обим подршке недвосмислено сведочи да је Запад у рат против Украјине уложио много", истакао је Лавров.

Дејства САД против Русије Лавров је упоредио са дејствима Наполеона и Хитлера.

"Исто као што је Наполеон мобилисао практично целу Европу против Руске империје, као што је Хитлер мобилисао и освојио већину европских земаља и бацио их против Совјетског Савеза, тако су сада САД организовале коалицију од практично свих ЕУ и НАТО чланица, и преко Украјине воде рат против наше земље с истим тим задатком – да се коначно реши 'руско питање'", навео је Лавров.

Истакао је да исто како је Хитлер хтео коначно да реши "јеврејско питање", сада западни политичари недвосмислено говоре да Русија треба да претрпи стратешки пораз.

"Вашингтон покушава да заустави формирање мултиполарног света, то се дешава природно, а доказ томе су грчевити покушаји да се одржи доминација на превару", рекао је Лавров.

Он је подсетио на то да су САД уништиле и Ирак и Либију и Југославију, одлучиле су да униште Балкан, а угађајући Немачкој, која је признала Хрватску и Словенију, пресечена је могућност стварања другачијег формата између балканских земаља, сматра Лавров.

Запад је санкцијама против Русије скинуо маску

Најавом нових санкција против Русије, Запад је скинуо маску, свима је постало јасно да су антируске санкције усмерене на борбу против актуелног руководства Руске Федерације, оценио је Лавров.

Он је скренуо пажњу да је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен на форуму у Давосу изјавила да ће санкције САД и земаља Европе економију Русије довести до вишедеценијске рецесије.

"Дуги низ година, када су у Савету безбедности Уједињених нација разматране санкције против одређених земаља које су нарушавале међународно право и обавезе, сваки пут су се западњаци, који су иницирали ове или оне ограничавајуће мере, заклињали да није реч о санкцијама које ће кажњавати народ, становништво, него о санкцијама против режима. Где су сада таква уверавања", рекао је Лавров.

Према његовим речима, санкције против Русије су отворено усмерене на то да народ покрене револуцију против актуелног руског руководства.

Диктатура са Запада

Декларација ЕУ и НАТО која је прокламована целом свету, циљано наводи на сукоб и директно ставља Европљане у потчињен положај у односу на Северноатлантску алијансу, а све с циљем геополитичког обуздавања Русије и Кине, приметио је шеф руске дипломатије.

Према његовим речима, непријатељ је спреман на све и не интересује га дипломатија.

"Диктатура Вашингтона у међународним односима овако звучи: дозвољено нам је шта год хоћемо и где хоћемо, на било ком углу света. Сви други не могу ништа да раде без нашег пристанка, чак и ако је ваша безбедност угрожена", објаснио је Лавров.

Он је нагласио да је Запад изопачио принципе УН јер није поштовао принцип немешања у унутрашњу политику.

"Стотине пута су САД користиле своје снаге у иностранству, несумњиво кршећи Повељу УН", рекао је Лавров.

Европа у шакама САД

Он је подсетио и на речи Путина о колонијалним навикама Запада.

"Ово је права процена онога што Запад покушава да уради. Колонијализам је када некога ухватите и живите на његов рачун. Можете подредити све планове и структуре друге земље, што САД раде са Европском унијом. Европска унија је изгубила независност", сматра Лавров.

Европска индустрија се сели у САД, западни политички аналитичари кажу да је један од циљева дешавања у Украјини да се нагло смањи конкурентност Европе, а потом и Кине, рекао је Лавров.

Лепе речи Кијева

Лавров је истакао да се лепе речи кијевског режима о једнакости међу људима изговарају за потребе Запада, али да Русија не може да одустане од циљева специјалне војне операције.

"У септембру 2021. године Зеленски је рекао да на истоку земље живе 'особе', а не људи и да, ако се неко од грађана Украјине осећа као Рус, 'зарад среће своје деце треба да се пакује за Русију'. То је рекао исти човек који је сада изјавио да сања о томе да сви буду једнаки и да свако може да живи онако како жели. Разуме се да су те лепе речи за потребе Запада, али све је то јака карактеристика данашњег режима и јасно је да ми не можемо да одустанемо од основних циљева специјалне војне операције", рекао је Лавров.

На питање да ли би дејства у оквиру специјалне војне операције могла бити завршена ове године, Лавров је одговорио да циљеви специјалне војне операције нису измишљени, из Украјине не сме да проистиче опасност за Русију.

Шеф руске дипломатије је нагласио да не може бити говора о преговорима са Зеленским јер их је он сам забранио.

"О преговорима са Зеленским не може бити говора, макар због тога што је он законодавно забранио вођење преговора с руским руководством. Све те западне приче о томе да су они спремни за преговоре су лаж", оценио је руски министар.

Лавров је подсетио на, како каже, неозбиљне иницијативе које сам Зеленски покреће - план од десет тачака, у који је, сматра Лавров, Зеленски ставио све што је могао – прехрамбену безбедност, енергетску безбедност, биолошку, потпуно повлачење руске војске, покајање Руске Федерације, трибунал и осуду.

Лавров: Не можемо са Западом да причамо о Украјини

Разговарати са Западом само о Украјини је бесмислено јер Запад користи Украјину да уништи систем безбедности у евро-атлантском простору, који је подразумевао решавање свих питања кроз дијалог и тражење компромиса и био заснован на принципу недељивости безбедности, сматра шеф руске дипломатије.

Навео је да у овој фази Русија не треба да преузима иницијативу у оним областима које је Запад сам затворио, на пример, Савет Европе.

"Запад је такође одлучио да одавде искључи Русију, постављајући дискриминаторске препреке за учешће наших представника на конвенцијама и догађајима. Из тог разлога смо се недавно повукли из конвенције о борби против корупције. Не желимо да седимо на бочној столици, јер нам се крше процесна права", рекао је Лавров.

Сва три потписника споразума из Минска, осим Путина, рекли су да су споразуми из Минска постојали да би се купило време, да би се добило више наоружања, подсетио је шеф руске дипломатије.

Он је рекао да однос Русије и Запада више никад неће бити пређашњи.

"Неће више бити ситуација када нас лажете, потписујете документа, одбијате да их испоштујете, као што је то био случај са декларацијом ОЕБС-а у Астани, Саветом Русија-НАТО, споразумима о регулисању ситуације у Украјини које су потписале Немачка, Француска и Пољска, споразуми из Минска - све ово време су нам лагали у лице", нагласио је Лавров.

Према његовим речима, резолуција Савета безбедности УН о Украјини је саботирана и није допринела да се сукоб реши на начин да се избегне страдање.

Министар је подсетио и на 1998. годину када се Србија противила да се Балкан потчини Западу.

"И шта се догодило са Србијом? Те године је Џозеф Бајден, који је у то време био сенатор, тражио да под хитно почне бомбардовање СР Југославије, да се сруше сви мостови преко Дрине. И само годину дана касније то се и догодило", подсетио је Лавров.

Он је приметио да Запад одаје своје праве намере тиме што нема јединствен приступ у проналаску мирног решења.

"Ствара се лажни утисак да сада сви позивају на преговоре, а онда ће Џејк Саливан на некој конференцији за новинаре рећи да сада ипак није време за преговоре, јер морају да помогну Украјини да побољша позиције на бојном пољу", рекао је Лавров.

Према његовим речима, Запад позива на преговоре само пред камерама, само за медије, да би се видело како су они за мирно решење, а Путин то не жели.

Русија се надала да ће Европа одустати од обмањивања

Лавров је изјавио да се Русија, по питању напредовања НАТО-а према истоку, надала да ће у Европи схватити да је немогуће "све време обмањивати нас".

"Ја сам као пример наводио први украјински 'мајдан', 2004. године, када је званична Европа рекла да Украјина треба да изабере своју будућност са Европом или с Русијом. То је било три године пре Минхенског говора, председника Путина. Тада смо очекивали да ће ипак победити разум и да ће Европа схватити да је немогуће стално обмањивати, да НАТО не може непрестано да напредује ка истоку", рекао је.

Русија од западних земаља тражи искрен разговор и не намерава да прави уступке у вези с било каквим питањима, нагласио је Лавров.

Русија не намерава да трчи за САД

Русија никада није прекидала дијалог са САД, то је чинила Бела кућа, тако да не намеравамо да трчимо за Сједињеним Америчким Државама и да разговарамо с њима о обнављању контаката.

Лавров је подсетио на састанак председника Русије Владимира Путина и председника САД Џозефа Бајдена који је одржан у јуну 2021. године, током којег су лидери двеју држава изјавили да подржавају принцип да у нуклеарном рату не може бити победника.

Током тог састанка продужен је рок важења Споразума о стратешком офанзивном наоружању до 2026. године. То је једини руско-амерички документ који регулише контролу над нуклеарним оружјем.

Према речима руског министра, Американци су након септембра 2021. године прекинули тај стратешки дијалог.

"Говоре да он треба да буде обновљен. Ми нисмо прекидали дијалог. Ниједан контакт нити сарадњу нисмо ми прекидали. Америка је. Не намеравамо да трчимо за њима и зовемо: 'Хајде поново да се дружимо'. Они знају да смо ми озбиљни људи и да ћемо увек озбиљно одговорити на озбиљно обраћање", нагласио је Лавров.

Украјини и њеним покровитељима требају трибине, а не трибунали

Лавров је нагласио да Генерална скупштина УН, уместо да разматра важан проблем неиспуњавања резолуција Уједињених нација, разматра "некакве потпуно фантазмагоричне идеје о стварању трибунала" против Руске Федерације.

"Нека, како кажу код нас, нека се дете игра. Сви ти трибунали потребни су Украјинцима и њиховим покровитељима ништа више него 'трибунали без слова л' – односно трибине с којих могу да изврћу истину", рекао је Лавров.

Раније је прва заменица министра иностраних послова Украјине Емина Џапарова изјавила у Уједињеним нацијама да Кијев намерава да поднесе на разматрање Генералној скупштини УН резолуцију о формирању специјалног трибунала против Русије због сукоба у Украјини.

Пријатељи са истока

"Арапи су наши стари и верни пријатељи, видим да разумеју нашу садашњу позицију, схватају да се не ради о Украјини, већ о борби за нови светски поредак између оних који верују да свет треба да им буде потчињен, и оних који који желе да светски поредак буде демократски", рекао је Лавров.

Он није могао да не помене евидентно незадовољство Руских партнера, пошто Запад, трошећи сва средства за регулисање ситуације у Украјини, не чини ништа по питању Палестине.

Руски министар је подсетио и на конфликтну ситуацију у Сирији.

"Резолуција 22.54 позива на одржавање избора уз учешће целокупног сиријског становништва. Али Запад се нада да ће наметнути изборе уз учешће избеглица, чиме ће обезбедити 'исправно' гласање за опозицију коју Америка гура", рекао је.

Односи Русије и Кине доживљавају најбоља времена у заједничкој историји, рекао је Лавров, и додао да није реч о савезу или унији, али је однос пун поверења, поштовања и заснован је на балансу интереса.

Према његовим речима, однос Кине и Запада је још једна лекција Русији, која показује да се Западу не може веровати.

"На Тајвану, Запад је изнео услове неприхватљиве за Кину и међународно право, Кина разуме да останак у западном систему представља ризик за њене фундаменталне интересе", сигуран је Лавров.

Навео је да је за Кину ослобађање од западне зависности много тежи него за Русију јер је она дубље интегрисана у процесе глобализације и има већу економију и више резерви.

"Огромне санкције су нам помогле да закључимо да се Западу, који нас је позивао у свој економски систем, не може веровати", закључио је министар.

Односи са Средњом и Централном Азијом се интензивно развијају, рекао је Лавров и додао да постоје колективни формати за активан рад - ЗНД, ШОС, Евроазијска економска унија, ОДКБ, где су три централноазијске земље пуноправне чланице, додао је.

"Никада не забрањујемо партнерима да комуницирају са другим земљама, за разлику од Запада који је позвао азијске партнере Русије да подрже западну страну у украјинском питању, под претњом губитка тржишта и инвестиција", рекао је Лавров.

Нови светски поредак

"Налазимо се усред формирања мултиполарног света", рекао је Лавров и додао да је Русија на врху тог процеса.

"Процес формирања мултиполарног светског поретка биће дуготрајан, то ће бити одређена историјска епоха, а ми смо на врхунцу тог процеса", навео је Лавров.

Главне речи 2022. године: Рат и победа

На захтев новинара да изабере две речи које сматра најтрагичнијим и најважнијим у протеклој години, а које треба да чује цео свет, Лавров је рекао "рат" и "победа".

"Актуелна ситуација је наш одговор који је, како је рекао председник Русије, можда требало и раније да се деси, али важно је да се није закаснило. То је одговор на хибридни рат који је покренут против нас", навео је Лавров.

Друга реч коју је одабрао, према његовим речима, улива наду.

"Мислим да свет треба да чује реч 'победа'. Они који желе да чују реч 'преговори', нажалост сами те преговоре не желе и на сваки могући начин манипулишу тим термином како би одуговлачили овај рат против Русије што је више могуће", нагласио је Лавров.

Донбас - жртва кијевског режима

Руски министар спољних послова је подсетио на 2014. годину када су САД признале пучисте и када су они који су тада дошли на власт изјавили да ће протерати Русе са Крима - Крим и источна Украјина изјавили да их неће подржати па су пучисти започели рат против сопственог народа.

"Може ли се након оваквих изјава сматрати да они који су дошли на власт заступају интересе свих народа у земљи?", упитао је Лавров, још једном подсећајући на изјаве Зеленског да свако ко се у Украјини осећа као Рус, 'зарад своје среће и среће своје деце треба да се пакује за Русију'.

"Ако мислите да овај лидер заступа интересе свих народа своје земље, онда нема о чему да се прича", закључио је Лавров.

ДНР и ЛНР нису могле да живе под владом која их је отворено проглашавала терористима и која их је сматрала нељудима, свакодневно бомбардовала вртиће и болнице, приметио је Лавров и нагласио да су и пре Минских споразума, руски новинари показали како неонацисти уништавају цивилни сектор, болнице, школе, вртиће, како се убијају људи.

Слика данас није много другачија, нагласио је Лавров, јер руски дописници из Донабаса свакодневно показују како пројектили украјинских неонациста разарају цивилне објекте, руше школе, болнице, обданишта.

Он је истакао да је очигледно да у Украјини има много мање штете на цивилној инфраструктури, него у Донбасу.

"Ми смо пре више од годину дана тражили од западњака да у својим извештајима наведу и колико је објеката срушено и колико је људи погинуло и да приложе тачан број страдалих и последице разарања. Тражили смо да се покаже јер смо знали да је пет пута више штете и жртава на страни Доњецке и Луганске Народне Републике него на страни територија које су под контролом кијевског режима", истакао је руски министар.

Историчари ће, наравно, судити о томе, али не треба заборавити ни међународно право, додао је Лавров.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је одржао велику годишњу конференцију за новинаре, на којој је сумирао главне спољнополитичке резултате у 2022. години. Конференцији за новинаре су присуствовали представници руских и страних медија, а модератор конференције је била званична представница Министарства Марија Захарова.