Свет

Америчке поруке за Лаврова: Шта је Блинкен затражио од Коена?

Критичари Коеновог говора одржаног у понедељак сматрају да је то сигнал да ће се нова влада у Јерусалиму померити у правцу Кремља
Америчке поруке за Лаврова: Шта је Блинкен затражио од Коена?© GPO/Shlomi Amsalem/gov.il

Уочи јучерашњег, првог телефонског разговора новоизабраног министра спољних послова Израела Елија Коена, кога већ оптужују да сигнализира блиске односе са Русијом, са Сергејем Лавровим, огласио се и амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Он је, како преноси израелски "Тајмс", затражио од Коена да пренесе поруке Русији, а о каквим информацијама је реч, Коен није желео да прецизира.

Међутим, и израелска и америчка бирократија не откривају да се заподенуо било какав разговор на тему десетомесечне специјалне војне операције у Украјини, али из Стејт департмента нису одговорили на ове тврдње.

Израелски званичник саопштио је да је Руска Федерација иницирала разговор, као и да Блинкен сигурно зна да су ти позиви организовани много раније.

"Нема промене у политици Израела", једино је што се могло чути после разговора Коен-Лавров.

Коен није поменуо да ће се чути са украјинским колегом Дмитријем Кулебом, што је захтев који је у уторак послеподне послат из Јерусалима.

Критичари Коеновог говора одржаног у понедељак сматрају да је то сигнал да ће се нова влада у Јерусалиму померити у правцу Кремља, јер је за разлику од њега, његов претходник Јаир Лапид од фебруара 2021. избегавао сусрет са Русима. 

"По питању Русије и Украјине једно ћемо сигурно урадити – мање говорити у јавности", рекао је Коен.

Украјински амбасадор у Израелу, Јевген Корнијчук, отишао је и корак даље, критикујући Коена "за нејасан став према гранатирању украјинских цивила последњих месеци".

Украјинским критичарима новог премијера Израела смета и то што је Коен прво разговарао са Лавровим, а да ће разговор са Кулебом тек уследити.

Они подвлаче да Украјина од Израела није тражила разговоре Коена са њиховим министром спољних послова, као ни са председником Владимиром Зеленским.

image