Русија

Да ли ће Руси сломити кичму НАТО-у?

Украјинци су, пратећи стратешки неписмене Американце преварени да безглаво јуришају у рат који не могу да добију, сматра стручњак за геополитику
Да ли ће Руси сломити кичму НАТО-у?Getty © Omar Marques

Фанатици из Вашингтона преварили су сами себе и Украјину извршивши стратешко самоубиство због недостижних снова да свргну Владимира Путина и поделе Руску Федерацију, оштро оцењује геополитички аналитичар и бивши званичник Конгреса Брендон Ј. Вајкерт.

У тексту за "Ејжа тајмс", Вајкерт који је иначе аутор књиге "Освајање простора: Како Америка остаје суперсила" и редовно пише за "Вашингтон тајмс" и "Рил клир политикс", наводи да је, након обезбеђења Кијева и опстанка владе Зеленског логичан след био да Запад тражи мир.

А прекид сукоба би, према његовом мишљењу, донела нагодба по којој би "западна Украјина остала слободна, а руске говорне провинције, односно источна Украјина и Крим били уступљени Русима".

Вашингтон је међутим, како он подсећа, охрабрио Украјинце да територијалну одбрану замене "суманутим покушајима да у потпуности поврате контролу и над источном Украјином и утврђеним Кримом".

"Украјинци су, пратећи стратешки неписмене Американце, испразнили своје, као и НАТО касе и залихе оружја и постали подложни масовном руском контранападу. Захваљујући блиској повезаности са геополитичким наивцима у Вашингтону, Украјина је преварена да безглаво јуриша у рат који не може да добије против нуклеарно наоружане Русије", истиче овај аналитичар.

Да је у Вашингтону током ове кризе било "одрасле особе", или да је у то време Трамп био на челу америчке администрације, цео украјински сукоб био би избегнут, уверен је Вајкерт.

"Авај, вашингтонски естаблишмент је неспособан за самосвест. Ови размажени принчеви морају да за свој статус одају почаст боговима рата, и то крвљу украјинских синова и кћери – и на крају крвљу америчке младости", оштар је овај геополитички стручњак.

Подсећа и да је владајућа класа Вашингтона и деценијама раније грешила на стратешком нивоу, као и да је са сваком спољнополитичком катастрофом, опадао положај Америке на врху светског система да би се сада нашао на најнижем нивоу.

"Кастрирањем америчке моћи и позиционирањем у свету у овим бескрајним ратовима, Сједињене Државе сада имају избор. Или ће Вашингтон успети да изведе чудо у Украјини или ће Руси сломити Украјину, а затим сломити и кичму НАТО алијанси и тако окончати стратешки положај САД у Европи и вероватно створити потпуно нови светски поредак са више центара моћи", јасан је Вајкерт.

Авганистанска и ирачка катастрофа

Вајкерт подсећа да је Пентагону и у претходним сукобима фалила конзистентна и кохерентна стратегија. Заправо, САД нису знале ни шта хоће, ни за шта, ни против чега се боре. У Украјини су доследне остале, само својим претходним грешкама попут оних из Авганистана и Ирана.

Америчка војска  је, како он каже, ефективно збацила талибане и разбила упориште Ал-Каиде за око два месеца од октобра до децембра 2001.

До пролећа наредне године, снаге САД у Аванистану успеле су да растуре терористичке мреже и правди приведу одговоне за 11.септембар.

А за то што су се "мотали около још 20 година", овај аналитичар криви баш недостатак стратегије.

У Ираку је, како подсећа Вајкерт, оправдање за рат било то што је администрација Џорџа В. Буша била је убеђена да је Садам Хусеин развио тајни програм оружја за масовно уништење и да је био у партнерству са Ал-Каидом.

Али, када се испоставило да су обе обе оптужбе погрешне или измишљене,  "уместо да оду и покушају да сачувају своју моћ, Американци су поново одлучили да се мотају около носећи огромне мете на леђима", истиче овај аналитичар додајући да је Бушова администрација онда "тихо" свој циљ променила у "ширење демократије на Блиском истоку".

"У Ираку је свет видео најгоре ексцесе америчког стратешког незнања: извршена је инвазију на земљу на основу лажних претензија, са силом која је била премала да би заштитила земљу од побуњеника. Американци су отишли понижени, у том процесу оснажујући своје непријатеље, исламистички Иран и ИСИС", закључује Вајкерт.

image