Русија

Резолуција ЕП: Основати међународни суд за Путина и Лукашенка

Посланици захтевају кривично гоњење руског политичког и војног руководства, као и њихових савезника, због "злочина агресије"
Резолуција ЕП: Основати међународни суд за Путина и Лукашенкаwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth

У резолуцији коју је Европски парламент данас усвојио посланици траже да руско политичко и војно руководство одговара "због агресије на Украјину".

Они позивају ЕУ да се, у блиској сарадњи са Украјином и међународном заједницом, заложи за стварање специјалног међународног суда за кривично гоњење руског политичког и војног руководства, као и њихових савезника.

Напомињући да тачни модалитети и састав специјалног трибунала тек треба да се утврде, посланици ЕП наглашавају да он мора да има надлежност да истражује не само Владимира Путина и политичко и војно руководство Русије, већ и Александра Лукашенка и његове пријатеље у Белорусији.

Парламент наводи да "злочини које су починиле руске снаге" у Бучи, Ирпину и другим украјинским градовима откривају бруталност рата и наглашавају важност координисане међународне акције како би се одговорни извели пред лице правде по међународном праву. 

Оснивање трибунала би, тврде посланици ЕП, попунило вакуум у међународном кривичном правосуђу, јер Међународни кривични суд тренутно не може да истражује злочин агресије када је у питању Украјина.

Припреме ЕУ за специјални трибунал требало би да почну одмах, а украјинске и међународне власти морају имати подршку у обезбеђивању доказа који ће се користити у будућности.

Парламент оцењује да би оснивање трибунала послало јасан сигнал и руском друштву и међународној заједници да председник Путин и руско руководство могу да буду осуђени за злочин агресије у Украјини. 

Посланици ЕП истичу да више није изводљиво да се Русија под Путиновим вођством врати на пређашње односе са Западом.

Текст је усвојен са 472 гласа за, 19 против и 33 уздржана.

image