Русија

Захарова: Кијеву су потребне кадровске промене како би банда испунила спољни налог

Злочиначка природа кијевског режима се не мења, а таква промена је једина која им је преостала, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова: Кијеву су потребне кадровске промене како би банда испунила спољни налогwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је, коментаришући кадровске промене у Кијеву, рекла да су оне неопходне како би "банда" наставила да спроводи спољни налог, јер се у суштини злочиначка природа њиховог режима не мења.

"Таква промена је једина која је преостала. Ради се о људима са потпуним злочиначким менталитетом. Такво стање они су стварали дуги низ година својим безакоњем", рекла је Захарова на радију "Спутњик".

Она је додала да је режим у Кијеву имао такво наређење са стране и да су га само разрадили.

"Тај налог са стране спроводе најамници, људи који су ангажовани да одрађују сваку врсту прљаве, страшне, криминалне, безаконе и крваве активности. И то су управо те промене које су неопходне за ову целину, како би банда наставила да спроводи ово наређење", објаснила је она.

"А када чујем да се ради о корупционашкој афери у Украјини. Какав корупционашки скандал? Корупционашка афера, може бити тамо где постоји зона закона, а где се закон повлачи, наступа зона безакоња", нагласила је.

Украјински медији су известили о смени заменика генералног тужиоца Украјине Алексија Симоњенка и најавили могуће смене и реконструкције у Кабинету Украјине. Први на тапету је био његов заменик шефа кабинета, Кирил Тимошенко, који је јуче саопштио да је поднео оставку.

Према изворима украјинске "Правде", његово место би могао да заузме начелник Кијевске војне обласне управе Алексиј Кулеба.

Оставку ће ускоро поднети начелници Сумске, Дњепропетровске, Запорошке и Херсонске војне обласне управе, пише украјински лист.

Украјински председник Владимир Зеленски рекао је да ће се кадровске промене у Украјини наставити.

Положај Јужне Африке показује неуспех покушаја Запада да подели свет

Захарова је оценила да је тренутна позиција министаркe спољних послова Јужне Африке Наледи Пандор историјска, напомињући да она демонстрира неуспех покушаја Запада да подели свет.

"Током протекле године јасно смо видели како су људи мењали своје ставове – чак и они који то, изгледа, нису могли или од којих се то није захтевало. Став колеге из Јужне Африке је историјски став. Ово није само принципијелан став одбацивања притиска који Запад бесрамно врши на афрички континент. Ово је дубок поглед са познавањем историјских реалности на све што се дешава у свету", нагласила је Захарова.

Према њеним речима, Пандорова није вођена покушајем балансирања према симпатијама бирача, већ "јасном, принципијелном проценом онога што се дешава, заснованом на политичкој анализи". Шефица јужноафричке дипломатије, како је навела Захарова, свој став није изразила само на конференцији за штампу са Лавровом, већ и раније, у другим говорима и интервјуима.

"Изузетно важно и занимљиво демонстрирајући апсолутну недоследност и глупост бескрајне поделе света на оне који су достојни и себе сматрају изузетним, и на оне који су 'у виртуелној џунгли, у стварној џунгли'. Ове фундаменталне оцене, које дају афричке земље, стављају тачку на дугогодишњи, вековни курс Запада ка глобалној дискриминацији", закључила је руска званичница.

Тренутно је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на афричкој турнеји која је почела са Јужном Африком, а планирано је да данас посети Анголу.

image