Русија

Песков: Бела кућа би могла да оконча сукоб у Украјини

Портпарол Кремља се сложио са речима Доналда Трампа да конфликт може да се заврши веома брзо, јер, како је прецизирао, кључеви су у рукама Вашингтона, довољно је да САД кијевском режиму да релевантну инструкцију
Песков: Бела кућа би могла да оконча сукоб у Украјиниwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich

Речи бившег председника САД Доналда Трампа који је изјавио да сукоб у Украјини може брзо да се заврши, нису тако далеко од истине, довољно је да Бела кућа да инструкције Кијеву, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Раније је Трамп рекао да може да дође до окончање сукоба у Украјини у року од 24 сата.

"Теоретски, господин Трамп није далеко од истине јер амерички председник заиста, ако жели да оконча овај сукоб, може то да уради веома брзо, тако што ће дати релевантна упутства кијевском режиму, након чега све ово може да се заврши.

Наравно, не за дан, не за два, али кључ кијевског режима је у рукама Вашингтона", рекао је Песков новинарима.

Међутим, амерички председник Џозеф Бајден не жели да искористи свој "кључ" већ бира да испоручује оружје у Украјину, додао је портпарол Кремља.

Према његовим речима, напетост због ситуације у Украјини расте због одлука да Запад под притиском Вашингтона напумпа кијевски режим оружјем.

"Тензија ескалира, између осталог, и због одлука које се доносе у Вашингтону и притиска на европске престонице. Мислим на набавку наоружања. Сада разговарају и о авионима. Дакле, напетост расте", рекао је.

Западу, поучени искуством, не верујемо

Речи заменице америчког државног секретара Викторије Нуланд за Кремљ не представљају ништа ново, нису отвориле дипломатске опције за решавање конфликта, рекао је Песков.

Нуландова је, говорећи у четвртак у америчком Сенату, рекла да је Вашингтон спреман да ублажи санкције Москви зарад озбиљних преговора о Украјини и повлачења руских трупа.

"Не, након њених речи ништа се ново не предузима. Не желимо да преувеличавамо значај њених речи, ништа ново није речено", рекао је Песков и додао да је практично поновљен сет теза које сведоче о недостатку флексибилности у ставу САД, који је, како је рекао, дијаметрално супротан руском ставу.

Вашингтон, по правилу, неосновано оптужује

Недостатак доказа обезвређује изјаве Вашингтона које оптужују Вагнерову групу за злодела у Централноафричкој Републици, рекао је Песков.

Према његовим речима, оптужбе звуче прилично неосновано, нема доказа, нема потврде, ништа се не износи у јавност, што значајно обезвређује изјаве које долазе из Вашингтона, рекао је Песков.

"Изјаве Вашингтона које демонизују групу 'Вагнер' нисмо чули први пут. То траје годинама. А по правилу, изјаве су неосноване. Никада нисмо видели било какве разумљиве аргументе", рекао је Песков.

Дан раније САД су прогласиле "Вагнерову групу" међународном терористичком организацијом и увеле санкције структурама и појединцима повезаним са њом.

Америчке власти оптужују групу за криминалне активности у Централноафричкој Републици, Малију и Украјини.

image