Свет

Нове санкције САД Русији: На црној листи Пригожин и особе повезане са групом "Вагнер"

Министарство финансија увело је додатне санкције које се односе на шест појединаца и 12 пословних ентитета из Руске федерације повезаних са "Вагнером"
Нове санкције САД Русији: На црној листи Пригожин и особе повезане са групом "Вагнер"www.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Канцеларија за контролу стране имовине америчког Министарства финансија предузела је додатне мере против шест појединаца и 12 пословних ентитета Руске Федерације.

Санкције против правних и физичких лица усмерене су на структуре и особе које су повезане са групом "Вагнер", као и на њеног оснивача Јевгенија Пригожина. САД су, иначе, ову групу прогласили "транснационалном криминалном организацијом".

"Особље Вагнера учествовало је у континуираном обрасцу озбиљних криминалних активности, укључујући масовна погубљења, силовања, отмице деце и физичко злостављање у Централноафричкој Републици и Малију", наводи се на сајту министарства.

Према саопштењу ресорног министарства, санкције се уводе против предузећа за ремонт бродова, као и против вицепремијера и министра индустрије и трговине Русије Дениса Мантурова, председника Републике Татарстан Рустама Миниханова и његове супруге Гулсине Миниханове. Санкције се надовезују на оне које је увео Стејт департмент.

"Циља се на инфраструктуру која подржава операције на бојном пољу у Украјини, укључујући произвођаче руског оружја и оне који управљају подручјима Украјине под руском окупацијом", наводи се у саопштењу Министарства финансија САД.

Америчко министарство истиче да Вашингтон уводи санкције против четири структуре, повезане са холдингом "Интеррос" руског предузетника Владимира Потањина.

Истовремено, Стејт департмент је саопштио да САД уводе визне санкције против 531 представника Оружаних снага Русије.

Сједињене Америчке Државе претходно су 15. децембра прошириле санкције против Русије.

На "црној листи“ Вашингтона налази се и руски предузетник Владимир Потањин, руски званичници и неколико компанија. Истог дана су стални представници земаља ЕУ усагласили девети пакет санкција против Русије.

Вагнер групу су такође санкционисале Аустралија, Канада, Јапан, Уједињено Краљевство и Европска унија.

image
VV inauguration
banner