Русија

Песков: Путин и Ердоган имају посебан однос

Портпарол Кремља каже да ће се специјална војна операција наставити упркос захтевима Кијева да добију још више наоружања и настојању да се све више земаља НАТО директно укључи у сукоб
Песков: Путин и Ердоган имају посебан односNone © Tanjug/Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да снабдевање Украјине западним оружјем доводи до ескалације сукоба, али да је тренутна ситуација у ћорсокаку, јер ток догађаја не може да се промени, преносе "РИА Новости".

"Украјина тражи све више и више новог наоружања, а Запад подстиче те захтеве, уверавајући у спремност да обезбеди оружје. Таква ситуација је у ћорсокаку, јер то доводи до значајне ескалације и до тога да све више земаља НАТО директно укључи у овај сукоб", рекао је Песков.

Он је напоменуо да такве акције нису у стању да потенцијално промене ток догађаја и да се ништа неће променити.

"Специјална војна операција ће се наставити", поручио је Песков.

Раније је "Шпигл" објавио да заменик министра спољних послова Украјине Андреј Мелник захтева да Немачка испоручи борбене авионе, ратне бродове и подморнице Украјини.

Односи Москве и Париза немају се чиме похвалити

Песков је додао да се односи Москве и Париза немају чиме похвалити, као и Русије и земаља ЕУ, али ако буде потребно, дијалог са француским председником Емануелом Макроном ће бити настављен.

"Председник Путин има одвојени дијалог са председником Макроном и ако буде потребно, наставиће се. Сада, нажалост, немамо чиме да се хвалимо. Нисмо ми криви. Како у контексту руско-француских односа, тако и у односима Русије са земље ЕУ. Ни мање ни више, знамо да потенцијално такав дијалог може бити настављен ако буде потребно", додао је.

Песков је раније рекао да Путин и Макрон одржавају контакте, али да је "тренутно пауза у дијалогу, као и да је у претходној фази контакт био веома користан и веома конструктиван, упркос свим постојећим несугласицама".

Руске обавештајне агенције анализирају информације о нападима на Иран

Портпарол Кремља рекао је да руске специјалне службе анализирају информације о нападима на Иран и да у сваком случају такве акције против суверене државе могу се само осудити.

"Наша служба сада анализира информације како би добила потпунију слику о томе шта се догодило. У сваком случају, потребно је само осудити било какве акције које су уперене против суверене државе", нагласио је он.

Раније је агенција "ИРНА" напоменула да је складиште муниције иранског Министарства одбране у граду Исфахану, где се у недељу увече догодила снажна експлозија, напало дроновима.

Нема контаката између Русије и НАТО-а

Песков је навео да је сада тешко говорити о изгледима за дијалог са НАТО-ом, пошто је Алијанса одавно прекинула било какве контакте са Русијом.

"Што се тиче НАТО-а и контаката, таквих контаката нема. Знате да је својевремено НАТО прекинуо било какве контакте са нашом земљом. Због тога је у овом тренутку веома тешко говорити о томе", додао је.

На питање новинара о томе које књиге треба да прочита немачки канцелар Олаф Шолц, Песков је рекао да нема право да даје препоруке, али да "би било лепо да су то историјске".

Путин и Ердоган имају посебан однос

Председници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган имају посебан однос заснован на међусобном поверењу и поштовању, испуњавање обавеза се обострано цени, истакао је Песков.

"Не можемо да коментаришемо турско-француске односе. Ви знате да председник Путин и председник Ердоган имају посебан однос. Они су заиста засновани на међусобном поверењу, међусобном поштовању,посвећености обавезама које преузимају. А способност испуњавања својих речи, својих обавеза се вреднује обострано", рекао је Песков, одговарајући на питање да ли у Кремљу подржавају Ердоганов став о Макрону

image