Свет

Тензије због нуклеарног оружја: Дроновима нападнута војна фабрика у Ирану, Блинкен пооштрио реторику

Тензије на Блиском истоку порасле су током посете америчког државног секретара Ентонија Блинкена
Тензије због нуклеарног оружја: Дроновима нападнута војна фабрика у Ирану, Блинкен пооштрио реторику© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Једно од складишта муниције у војном комплексу у Ирану нападнуто је дроном, што је подигло тензије на Блиском истоку у тренутку када се амерички државни секретар Ентони Блинкен налази на турнеји у том делу света.

Није познато ко стоји иза напада у централној провинцији Исфахан који се догодио у суботу, а није било ни званичне изјаве Ирана о томе ко би могао бити кривац за напад, али Техеран је често упирао прстом у Израел због сличних инцидената у прошлости, подсећа "Блумберг".

"Вол стрит џорнал" је у недељу објавио да је Израел одговоран, позивајући се на неименоване америчке званичнике и људе који су упознати са операцијом. Циљ је био да се траже нови начини за обуздавање нуклеарних и војних амбиција Техерана, наводи се у извештају.

Израелски званичници су одбили да коментаришу овакве тврдње.

Пентагон је негирао да су било какве америчке снаге учествовале у нападу, а саопштење је уследило након извештаја да би САД и Израел могли бити умешани.

Блинкен је у недељу слетео у Египат и ускоро ће стићи у Израел где ће се састати са премијером Бењамином Нетанијахуом и члановима његове нове десничарске владе. Он ће такође посетити палестинске званичнике док се насиље на Западној обали повећава.

У прошлости су неки напади на Исламску Републику били праћени одмаздом Техерана који је узвраћао на нападе сопственим ударима, или запленом бродова у водама Залива.

Суботњи напад је уследио усред континуираних тврдњи да Иран помаже Русији. Блинкен је изјавио да Техеран шаље дронове и друго оруже Москви.

Блинкен: Све опције на столу да се спречи да Иран дође до нуклеарног оружја 

Напори светских сила да оживе нуклеарни споразум са Техераном из 2015. такође су практично обустављени.

Блинкен је изјавио да су све опције на столу како би се Иран спречио да дође до нуклеарног оружја.

Пре него што је из Каира отишао у Јерусалим, Блинкен је за "Арабију" истакао да је Иран одбио тренутни предлог о повратку у нуклеарни споразум, додајући да Вашингтон и даље верује да је дипломатија најефикаснији начин да се реши иранско нуклеарно питање.

Фокус за инвеститоре на тржишту нафте је на ризику од ескалације и било каквих потенцијалних поремећаја у Ормуском мореузу, кроз који дневно протиче око 20 милиона барела нафте, упозорили су су аналитичари Голдман Сакса.

Шансе за нападе на иранска нафтна постројења су мале "због фокуса Запада на спречавање раста цена енергената", рекли су они.

Иранско министарство одбране саопштило је да је локација у Исфахану била мета беспилотних "дронова самоубица" који су изазвали јаку експлозију. Један дрон је оборила противваздушна одбрана, саопштило је министарство.

Било је "мањих оштећења" на плафону структуре унутар објекта, рекао је заменик гувернера провинције Мохамедреза Јан-Несари на државној телевизији.

На снимку који је објавила државна новинска агенција ИРНА приказана је јака експлозија у ниској згради у близини прометног пута, која је изазвала избијање пламена и варнице. ИРНА је објавила и снимке на којима се виде полицијски аутомобили и ватрогасно возило на улазу.

Анвар Мохамед Гаргаш, председнички дипломатски саветник Уједињених Арапских Емирата, навео је на Твитеру да експлозија "није у интересу региона или његове будућности".

"Не постоји алтернатива дијалогу и политичком решењу да се избегне ескалација", навео је он.

Ноћас се догодио и напад на сиријској граници, када је дроновима погођен конвој камиона, након што је прешао границу из Ирака.

Још није познато ко стоји иза напада на конвој у сиријском пограничном региону Букамал, упоришту милиција које подржава Иран. За сада нема извештаја о могућим жртвама, преноси АП.

УАЕ се налазе у неугодној позицији преко уских вода Залива од Ирана. Емирати су нормализовали односе са Израелом делом због заједничке забринутости око Техерана, али као и други по извозу нафте из Залива, желе да избегну дестабилизујући сукоб у региону, наводи "Блумберг".

Иран је окривио Израел за напад на кључно место за обогаћивање уранијума Натанза у априлу 2021. који је утицао на снабдевање електричном енергијом постројења и оштетио бројне центрифуге.

Власти су такође саопштиле да су осујетиле заверу израелске шпијунске агенције Мосад у јулу да постави експлозив у неодређени "осетљиви центар" у Исфахану.

Такође у суботу увече, државни медији известили су о великом пожару у фабрици моторних уља у индустријском граду Азаршахр у северозападној провинцији Источни Азербејџан. Нејасно је да ли су ова два догађаја повезана. Нема извештаја о мртвима или жртвама у оба случаја.

image