Русија

ЛНР: Зеленски не може да учествује у преговорима, он је контролисана марионета

Бивши амбасадор ЛНР у Москви каже да је дијалог могућ само о једној ствари – о моменталном прекиду испорука оружја Украјини од стране Запада
ЛНР: Зеленски не може да учествује у преговорима, он је контролисана марионетаwww.globallookpress.com © Ukraine Presidency/Ukraine Presi

Украјински председник Владимир Зеленски као субјект преговора одавно не постоји, преговарање са њим, путем посредника или директно, узалудно је. Он није у стању да испуни своје обавезе, екстремно је контролисана марионета, рекао је бивши амбасадор Луганске Народне Републике (ЛНР) у Москви Родион Мирошник.

Према његовим речима, изгледи да се ситуација у Украјини реши у "бразилском формату", који је предложио председник Бразила Луис Инасио Лула де Силва, су илузорни, пошто актуелне украјинске власти, а посебно Зеленски, још увек не могу да седну за преговарачки сто.

"Жеља бразилског лидера да помогне у заустављању крвопролића заслужује само похвалу, али овде се доводи у питање квалитет друге преговарачке стране, јер Зеленски као субјект преговора одавно не постоји", изјавио је амбасадор, преноси ТАСС.

Према речима Мирошника, за сада је дијалог могућ само о једној ствари – о моменталном прекиду масовних испорука оружја Украјини од стране Запада. "Ово је загарантован начин да се заустави крвопролиће у Украјини и спречи да свет склизне у глобални сукоб. А такве преговоре дефинитивно не треба водити са Зеленским", нагласио је Мирошник.

Он је подсетио да председник Бразила није једини који је предложио да посредује. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је спреман да размотри улогу посредника у украјинској кризи у случају предлога свих заинтересованих страна, додао је амбасадор.

"Престижно је бити помиритељ, то повећава тежину у очима међународне јавности, посебно у овој ситуацији, када нема простора за неуспех јер се преговори за сада једноставно неће десити. Зеленски и даље има једно право - да потпише капитулацију. Треба само да потпише без икаквих обавеза", рекао је абасадор.

Председник Бразила је раније рекао да садашњи посредници немају шта да понуде странама у сукобу, па је преузео иницијативу за развој новог међународног формата за стварање могућности преговора Москве и Кијева. Нагласио је да је спреман да, ако буде потребно, буде посредник у вођењу директних преговора са руским и украјинским председником.

image