Русија

Сви путеви у Бахмуту на нишану руске војске

Артјомовск је у оперативно опкољен, што значи да су сви пролази и путеви снабдевања, евакуације и било каквог кретања под контролом ватре руске војске, рекао је помоћник лидера ДНР Јан Гагин
Сви путеви у Бахмуту на нишану руске војскеGetty © Chris McGrath / Staff

Руске снаге су оперативно окружиле Бахмут (Артјомовск) са три стране и активно потискују украјинске јединице са њихових положаја, што значи да су сви пролази и путеви снабдевања, евакуације и било каквог кретања под контролом руске војске, рекао је помоћник лидера ДНР Јан Гагин за канал "Русија 24".

"Наше снаге затварају обруч око града. Тренутно се воде борбе за контролу над аутопутем Часов Јар – Артјомовск", рекао је он и додао да је овај пут једини преостали за снабдевање украјинских трупа.

"Ова траса је делимично већ контролисана, већ смо отварали ватру на непријатељске колоне које су преносиле наоружање. Мислим да ће тај пут врло ускоро бити под контролом руске војске, као и сам Бахмут", додао је он.

Гагин је напоменуо да је ситуација у граду тешка, Оружане снаге Украјине свакодневно губе стотине бораца.

Артемовск (украјински назив - Бахмут) се налази у делу ДНР који контролише Кијев, северно од Горловке. Последњих недеља воде се жестоке борбе. Према речима оснивача Вагнерове групе Јевгенија Пригожина, ослобађање града зауставиће украјинску офанзиву у било ком правцу.

Руска артиљероја уништила украјинско складиште муниције

Руски артиљерци напали су положаје Оружаних снага Украјине у Херсонској области, а као резултат напада уништено је складиште муниције, рекао је за "РИА Новости" извор упознат са ситуацијом.

"Ноћу је артиљеријска ватра уништила складиште муниције у близини села Зеленовка, при чему су демолирана три возила, а погинула су четири непријатељска војника", рекао је извор.

Поред тога, као резултат артиљеријског удара у области Олговке, непријатељ је изгубио десеторо војника, а осморо рањених.

Гувернер Херсонске области Владимир Саљдо је раније говорио о редовним случајевима да украјинска војска прелази на страну Русије. Према мишљењу стручњака, то се може објаснити принудном мобилизацијом која је у току у Украјини.

"Раније су такви случајеви били спорадични, али су сада све масовнији. То је позитиван помак, значи да пропаганда више не помаже", рекао је стручњак војних наука Константин Сивков у интервјуу за "РИА Новости", што је потврдио и војни експерт Алексеј Леоников.

"Људи, долазећи на фронт и знајући да иза њих стоје одреди искуснијих бораца Оружаних снага Украјине, схватају да имају две могућности - или да погину без разлога, или да се првом приликом предају нашим трупама", рекао је извор.

Прошле јесени су становници Херсонске области евакуисани са десне обале Дњепра на леву због могућег заоштравања ситуације. Од тада су Херсон и десни део обале под контролом Украјине.

image