Русија

Вашингтон подгрева сукоб Русије и НАТО-а на Балтику

Амерички војно-индустријски комплекс и балтички лобисти шире неутемељени страх од Русије како би подстакли повећану потрошњу на одбрану широм Европе, оцењују стручњаци
Вашингтон подгрева сукоб Русије и НАТО-а на Балтикуwww.globallookpress.com © Jens Büttner

Поједини западни псеудоаналитичари сматрају да би Русији требало ограничити слободу пловидбе Балтичким морем, пишу Олег Карпович и Михаил Тројански, проректори Дипломатске академије Министарства спољних послова Русије, за часопис "Международнаја жизњ".

Улазак Шведске и Финске у НАТО умногоме ће олакшати "избацивање" Русије из Балтика, сматрају аутори.

Према њиховим речима, пажња политичког естаблишмента у САД у последње време је усмерена на регион Балтика, а балтички антируски лобисти у САД појачавају своју активност у циљу пооштравања политике која ограничава моћ Русије.

"Са почетком Специјалне војне операције (СВО), Вашингтон је повећао војно присуство НАТО-а у балтичким државама. Вежба 'Балтопс 2022' одржана у јуну прошле године била је одушевљено прихваћена од стране етничких лобистичких група у САД. Ове вежбе су биле офанзивне, а не дефанзивне природе, као што је раније наведено", подсећају аутори текста.

У условима СВО и антируске хистерије, амерички војно-индустријски комплекс промовише идеју о наводно озбиљној претњи балтичким земљама, а њима се придружују и лобистички напори не само из тих држава, већ и из Пољске.

Водеће војне корпорације такође су заинтересоване за надувавање мита о "руској претњи" како би се вишеструко увећала потрошња у војне сврхе, објашњавају аутори текста.

Према њиховим речима, пољске и балтичке лобистичке групе су се активизирале у промовисању крајње русофобичних иницијатива у америчком Конгресу.

"Спроведен је читав низ акција подршке јачању утицаја НАТО-а у балтичком региону и стварања притиска на Русију", наводе аутори и додају да те групе имају за циљ да увуку Европу у геополитички сукоб са Москвом, као и да убрзано придруже Финску и Шведску НАТО-у.

"Лобисти скрећу пажњу на то да се у стратешким концептуалним документима САД Балтик не помиње као посебан регион и инсистирају на томе да се у стратегију националне безбедности САД унесе одредба о обуздавању Русије у балтичком региону. Они инсистирају на претварању Балтичког мора у 'унутрашње море НАТО-а' и затварању Финског залива за руску флоту", наводи се у тексту.

Аутори сматрају да треба очекивати даље заоштравање политике САД у балтичком региону.

Амерички војно-индустријски комплекс наставиће да врши притисак на Бајденову администрацију да повећа помоћ балтичким земљама и ојача америчко присуство у региону, пишу аутори.

"Експерти већ дуго посматрају процес трансформације Балтика од стабилног и просперитетног региона до прве линије фронта могућег сукоба Русије и НАТО-а. Балтичке земље покушавају, ослањајући се на НАТО, да изазову кризу у односима са Русијом, увлачећи у њу друге чланице Алијансе", пише у тексту.

Не смемо да заборавимо да су ширење НАТО-а и америчка политика милитаризације довели до озбиљне кризе у Европи, укључујући ту и Балтик, сматрају аутори.

"Пораст интересовања САД за овај регион повезан је не толико са бригом за испуњавање обавеза колективне одбране према својим НАТО савезницима, колико са решавањем сопствених геополитичких задатака", закључују они.

image
VV inauguration
banner