Русија

Рјабков: Испорука оружја Украјини неће ојачати безбедност Запада

У САД је формиран консензус елита на антируским основама, који жуде за стратешким поразом Русије, али таквог пораза неће бити, поручио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков
Рјабков: Испорука оружја Украјини неће ојачати безбедност Западаwww.globallookpress.com © Federico Gambarini/dpa

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков рекао је да Запад мора да схвати да испорука оружја Украјини неће ојачати његову безбедност, преносе "РИА Новости".

"Од непријатељских земаља може се очекивати било шта, али морају да рачунају и на ризике, јер оно што раде ни на који начин неће ојачати њихову безбедност", рекао је Рјабков одговарајући на питање како ће Руска Федерација реаговати на могуће снабдевање Кијеву борбених авиона.

Русија је раније послала ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће "сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију".

Министарство спољних послова Руске Федерације саопштило је да се земље НАТО-а "играју ватром" испоруком оружја Украјини.

Не видимо побољшање билатералних односа са САД

Рјабков је нагласио да Русија не види побољшање билатералних односа са Сједињеним Америчким Државама у некој ближој будућности.

"Не мислим да ћемо у ближем периоду видети неку врсту стабилизацијског тренда ка побољшању билатералних односа са Сједињеним Државама. Не постоје предуслови за то", навео је он.

Према његовим речима, у САД је формиран консензус елита на антируским основама и да се здраворазумски представници политичких информационих кругова могу набројати на прсте руке.

"Много је више оних који жуде за стратешким поразом Руске Федерације. Таквог пораза неће бити, а Американци само треба да пажљиво одвагају ризике повезане са њиховим махнитим непромишљеним политичким курсом", додао је он.

Русија не жели да СТАРТ постане жртва америчке политике

Руски дипломата је истакао да Русија не би желела да Уговор о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ) постане још једна жртва америчке "политике демонтаже безбедносне архитектуре".

"Не бисмо желели да овај споразум постане још једна жртва америчког курса ка разбијању кључних карика, елемената међународне безбедносне архитектуре зарад сопствених интереса, као што се дешавало у прошлости и више пута се манифестовало у различитим сегментима недавног периода", нагласио је он.

Вашингтон и Брисел користе енергију као оружје

Вашингтон и Брисел, након што су оптужили Москву да користи енергију као оружје деценијама, сада и сами користе енергију у војне сврхе, оценио је заменик руског министра спољних послова.

"Питање ко сада користи енергију као оружје треба да се постави пре свега Вашингтону и Бриселу. Људи који су деценијама демагошки, лицемерно оптуживали Москву да користи енергију као оружје, а поузданијег снабдевача енергентима свих ових година једноставно није било. Они сада бесрамно управо то раде и сматрају да је то сасвим прихватљиво", нагласио је он.

Заједнички свеобухватни план акције није сахрањен, већ се "налази на јединици интензивне неге"

Рјабков је додао да се не може рећи да је Заједнички свеобухватни план акције (ЈЦПОА) сахрањен, али да се "налази на јединици интензивне неге", док стране у споразуму периодично потврђују своју приврженост основним принципима постављеним у њему.

"Не бих рекао да је ЈЦПОА сахрањен, већ да се налази на јединици интензивне неге. Уучесници овог споразума периодично потврђују своју приврженост основним схватањима која су у њему постављена, што је успешно помогло да се обезбеди стабилност регионалне безбедности до тренутка једностраног, пркосног повлачења Сједињених Држава из наведеног споразума".

Како је навео Рјабков, што се тиче ЈЦПОА, није све изгубљено, јер како сматрају у Русији, "не постоји разумна и здрава алтернатива овом споразуму".

Он је додао да ће се о теми ЈЦПОА разговарати и са генералним директором Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаелом Гросијем, који тренутно борави у Русији.

"Очекујемо детаљан разговор са њим не само на тему стварања заштитне зоне око Запорошке нуклеарке, која је под руском јурисдикцијом и представља објекат чију безбедност обезбеђује руска страна, већ и о другим аспектима", закључио је Рјабков.

 

image