Русија

Антонов: Сви планови Запада против Русије су пропали

Никада нисмо били непријатељи САД, јер све што желимо су нормални односи, светски поредак заснован на принципима недељивости безбедности, да се поштује свака држава, каже руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов
Антонов: Сви планови Запада против Русије су пропалиwww.globallookpress.com © Ting Shen/Xinhua

Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов изјавио је да су планови западних земаља да поразе Русију пропали и да је то данас потпуно јасно, преносе "РИА Новости".

"Цео западни свет се наоружао против нас. Али данас је јасно да су планови за наношење стратешког пораза нашој земљи пропали", рекао је Антонов на свечаном састанку у Амбасади Русије у Вашингтону поводом Дана дипломатског радника.

Како је оценио руски дипломата, Русија је, посебно у протеклих годину дана, обновила економију, ојачала војну моћ и појачала сарадњу са већином држава.

"Да, тешко нам је. Живимо под економским санкцијама. Они чак желе да исеку име наше отаџбине са политичке мапе света. Руске дипломате из дана у дан осећају жељу непријатеља да поткопају вековно пријатељство са земљама Заједнице независних држава, као и Азијом, Африком, Латинском Америком", додао је Антонов.

Према његовим речима, упркос томе, Москва не одустаје од својих циљева, чији је главни циљ формирање демократског светског поретка заснованог на равноправности и поштовању међународног права.

Такав поступак, истакао је руски амбасадор, треба да обезбеди услове за правичан развој свих земаља у којима ће се поштовати национални интереси, по принципу недељиве безбедности.

"Наша амбасада је мали део руског друштва. Заједно са својом матичном земљом, превазилазимо невоље и тешкоће, радујемо се победама. Овде, далеко од отаџбине, сваки службеник дипломатске службе даје све од себе да ојача ауторитет и престиж Русије", нагласио је он.

Наставак америчких СОФ програма у Украјини значиће њихово учешће у сукобу

Обнављање америчких програма специјалних операција (СОФ) у Украјини значило би отворено укључивање америчких оружаних снага у сукоб, рекао је Антонов.

"Ако руководство САД одлучи да обнови активности снага за специјалне операције на украјинској територији, онда ће то постати нескривено учешће њихове војске у актуелном сукобу", истакао је он.

Руски дипломата је оценио да се ипак ради о новинарској истрази, која се ослања на неименоване изворе у администрацији.

"О томе још нема званичних информација. Говор на страницама једне од водећих америчких публикација о вероватном слању специјалних снага у Украјину је веома индикативан. Они још једном потврђују да су опседнути неостварљивим сном о наношењу стратешког пораза Русији и спремни су на то уз неописиве ризике", додао је он.

Антонов је оптужио Вашингтон да игнорише "још једно застрашујуће погубљење руских ратних заробљеника које су извршили Украјинци", као и свакодневно гранатирање градова Донбас, Запорожје и Херсонске области.

"Управо на тај начин покривају акције украјинских радикала и де факто претвара САД у саучесника у страшним злочинима. Истовремено, погоршава умешаност САД у конфронтацију са Русијом у Украјини и води свет до непредвидивих последица", упозорио је амбасадор.

"Вашингтон пост" је раније објавио да Пентагон тражи од Конгреса да обнови финансирање два строго поверљива програма који би омогућили снагама за специјалне операције да користе Украјинце за праћење кретања руских трупа и сузбијање дезинформација.

Русија никада није била непријатељ САД

Антонов је рекао да Русија није непријатељ Сједињених Држава, већ да само жели равноправне односе, док је ситуација слична рату који је покренут против ње.

"Никада нисмо били непријатељи САД. Све што желимо су нормални односи, светски поредак заснован на принципима недељивости безбедности, да се поштује свака држава, а да нема прве и друге", рекао је он.

Антонов је приметио да руске дипломате у Вашингтону раде у тешком тренутку, "у ситуацији када је покренут прави рат против Русије".

Према његовим речима, "неопходно је градити међународне односе на фер, равноправним основама, како то налаже Повеља УН и које западне колеге сада покушавају да поткопају тако што намећу свету не универзално применљиво међународно право, већ своја правила", закључио је он.

image