Русија

Руски стручњаци: Скупи амерички Ф-22 не може да обори балон са велике висине, наш МиГ-31 може

Русија би брже неутрализовала "балонску претњу"
Руски стручњаци: Скупи амерички Ф-22 не може да обори балон са велике висине, наш МиГ-31 можеwww.globallookpress.com © Sergey Krivchikov

Руски војни коментатори кажу да би Русија, за разлику од Сједињених Држава којима је била потребна читава недеља да оборе кинески балон за осматрање својим напредним и скупим авионом Ф-22, могла брже да се избори са таквом претњом својим МиГ-31.

Према америчком Министарству одбране, балон је први пут ушао у ваздушни простор САД изнад Алеутских острва 28. јануара. Два дана касније, прошао је у канадски ваздушни простор пре него што се вратио у САД изнад северног Ајдаха 31. јануара. Балон се затим кретао на југоисток па изнад Атлантика где га је код обала Јужне Каролине, амерички "раптор" коначно срушио 4. фебруара.

Бајденова администрација нашла се на удару критика јер је толико дуго чекала да обори балон. "Требало је да оборимо овај балон изнад Алеутских острва. Никада нисмо смели да дозволимо да прође кроз цео континентални део Сједињених Држава", рекао је републикански сенатор Том Котон, члан Комитета за оружане снаге.

Председник Џозеф Бајден је рекао да је 1. фебруара издао наређење да се балон обори након што је прешао у Монтану, али је Министарство одбране препоручило да се сачека док не стигне изнад отвореног мора, како би се заштитили цивили од крхотина. Балон је иначе летео на двоструко већој висини од оне на којој лете комерцијалне летелице, подсећа "Јурејжан тајмс".

Међутим, руски војни коментатори сматрају да је америчкој војсци недостајало средстава да се одмах позабави балоном и да је чекала да се балон загреје на сунцу како би термо ракета АИМ-9Кс могла да га обори.

Мигови бољи од Ф-22?

Кинески балон наводно је летео на висини од 60.000-70.000 стопа (18.000-21.000 метара), али је оборен са висине од 40.000 стопа (12.000 метара). Међу америчким ловцима, Ф-22 "раптор" има највиши плафон рада од нешто више од 50.000 стопа (15.000 метара), што значи да није могао да употреби свој топ од 20 мм М61А2 да пуца на балон који лети изнад њега.

"Раптор" није имао избора осим да користи инфрацрвени вођени АИМ-9Кс, пошто балон напуњен гасом нема "траг" за радарски вођену ракету, наводи портал.

То је разлог зашто чак ни већина ракетних система земља-ваздух (САМ) не би могла да делује против такве "претње", јер радари противваздушне одбране неће нужно открити балон на великој висини. Стога, пише "Јурејжан тајмс" ови балони на великим висинама представљају јединствену претњу за земље без одговарајућих средстава за заштиту од њих.

Дакле, шта би Руси урадили када би такав балон ушао у њихов ваздушни простор?

Руски коментатори тврде да би могли брзо да се изборе са балоном на великим висинама користећи свој МиГ-31, који има "плафон" од најмање 67.000 стопа (20.000 метара).

Према њиховим речима, МиГ-31 наоружан топом ГШ-6-23М калибра 30 мм са шест цеви могао је да ослободи балон муницију од 260 метака у року од две секунде, што би требало да буде довољно да га издувају и спусте на тло.

Коментатори даље тврде да би се на висинама већим од 60.000 стопа домет топовских метака повећао због мањег отпора ваздуха, што би омогућило авиону МиГ-31 да пуца на балон са велике удаљености.

Штавише, коментатори истичу да је МиГ-31 изведен од "незаслужено заборављеног МиГ-25", коме је недостајао топ и био је опремљен само пројектилима.

Ипак, тврде да је чак и МиГ-25 могао да се носи са таквом претњом балоном на великим висинама користећи телевизијски навођене ракете (ТГМ).

ТГМ-ови имају телевизијску камеру која шаље њихов сигнал назад до лансирне летелице, одакле пилот или официр за оружје могу да гледају слику на екрану и шаљу исправке трасе пројектила, обично преко радио контролне везе.

ТГМ никада нису били у широкој употреби; тренутно, радарски и инфрацрвени вођени пројектили раде одличан посао уништавања ваздушних претњи.

Међутим, према руским коментаторима, најновија епизода са кинеским балоном могла би да оживи употребу ТГМ-а за уништавање таквих претњи на великим висинама.

image