Свет

Бела кућа о обореним летећим објектима: Мислимо да су били балони

Неидентификовани летећи објекти који су срушени изнад Канаде и Јукона били су много мањи него балон који је прошле недеље срушен изнад Јужне Каролине, рекао је сенатор Чак Шумер
Бела кућа о обореним летећим објектима: Мислимо да су били балони© Tanjug/Ryan Seelbach/U.S. Navy via AP

Званичници задужени за националну безбедност Сједињених Америчких Држава верују да су неидентификовани летећи објекти оборени изнад Аљаске у САД и Јукона у Канади били балони.

Ово је у интервјуу за телевизији Еј-Би-Си рекао лидер демократске већине у Сенату Чак Шумер.

Шумер је у недељу рекао да га је претходне ноћи обавестио саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливен. Упитан да ли су предмети балони, Шумер је рекао: "Они верују да јесу, да. Али много мањи од првог". 

Он је додао да су оборени летећи објекти били много мањи него први балон који је уочен у америчком ваздушном простору, а који је оборен изнад Јужне Каролине прошле недеље, пренео је "Ројтерс".

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће рекао је да објекти нису ни приближно личили и да су много мањи од балона из Кине који је данима надлетао САД. Према портпаролу, администрација их неће дефинитивно окарактерисати све док остаци не буду пронађени.

Амерички борбени авиони оборили су у петак објекат који је летео на великој висини у близини Аљаске, а у суботу је оборен неидентификовани летећи објекат изнад Јукона.

За први, неименовани амерички званичници рекли су да пилоти који су га пресрели нису уочили видљиву опрему за надзор и да је био цилиндричног облика.

Што се тиче другог, канадски премијер Џастин Трудо изјавио је данас да тимови траже цилиндрични објекат како би могли да га анализирају и открију његову сврху. Додао је да и даље мора много да се сазна о објекту.

image