Русија

"Роскосмос" снимио последице земљотреса на југоистоку Турске

Снаге космичке групе за праћење површине планете биле су укључене на захтев руског Министарства за ванредне ситуације
"Роскосмос" снимио последице земљотреса на југоистоку ТурскеNone © Принтскрин/Роскосмос

Сателит руске државне корпорације за космичке активности "Роскосмос" "Канопус-В" снимио је последице земљотреса у југоисточном делу Турске. 

Како се наводи на Телеграм каналу државне корпорације, снаге космичке групе за праћење површине планете биле су укључене на захтев руског Министарства за ванредне ситуације.

Корпорација је за овај посао користила и средства Међународне повеље о свемиру и великим катастрофама за праћење из свемира.

Како се наводи, сателитски снимци показују размере разарања после земљотреса у Антакији у Турској. На фотографији се види да су уништене многе куће у стамбеним насељима.

У разорном земљотресу који је погодио Турску и Сирију 6. фебруара погинуло је више од 41.000 људи, пренели су светски медији. Раније су турске власти саопштиле да је после земљотреса више од 6.000 зграда потпуно урушено као и више од 50.000 кућа, а да ће читави градови морати да буду срушени.

Десетине хиљада људи је повређено, више од 8.000 људи је извучено из рушевина, док се велики број особа још увек воде као нестала лица.

Према речима турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, ово је најгори земљотрес у Турској у последњих 100 година.

image