Свет

Зеленски за Би-Би-Си: Нећемо се одрећи територија, са Путином нема дијалога

Најсавременије наоружање ће довести до мира, тврди украјински председник
Зеленски за Би-Би-Си: Нећемо се одрећи територија, са Путином нема дијалогаwww.globallookpress.com © President Of Ukraine

Председник Украјине Владимир Зеленски рекао је да се његова земља неће одрећи ни једног дела својих територија у мировном споразуму са Русијом.

Он је у интервјуу за Би-Би-Си рекао да би "уступање територија Русији значило да ће се она у будућности вратити", као и да ће "западно оружје учинити мир реалнијим".

Додао је да верује да његова земља може да одбија руске нападе док не буде спремна за контраофанзиву, али је поновио и да је Украјини потребно још западног наоружања.

"Наравно, најсавременије оружје ће убрзати пут до мира. Оружје је једини језик који Русија разуме", рекао је он.

Он је навео и да је његова земља "спремна да се одбрани у случају да је Белорусија нападне".

"Надам се да Белорусија неће ући у рат. Уколико до тога буде дошло, ми ћемо узвратити и преживећемо", рекао је он и додао је је допуштање Русији да користи њихову територију за нову офанзиву била "огромна грешка".

Он је истакао и да је Украјина данас бори за "свој опстанак", као и да би је "давање било каквих територијалних уступака учинило слабијом".

"Не ради се о самом компромису", рекао је он. "Зашто бисмо се тога плашили? Сваки дан правимо милионе компромиса у животу".

Навео је и да дијалог са председником Русије Владимиром Путином није могућ зато што "не постоји поверење".

"Питање је с ким? Са Путином? Не. Зато што нема поверења. Дијалог са њим? Не. Зато што нема поверења", рекао је Зеленски.

image