Русија

МСП Русије: Одлука Холандије да смањи број руских дипломата је непријатељска, узвратићемо

Хаг треба да схвати да ће наше билатералне везе, које су већ довољно оптерећене проблемима, бити темељно преформатиране, док потпуна одговорност за деградацију руско-холандских односа лежи на холандској страни, саопштили су у Министарству
МСП Русије: Одлука Холандије да смањи број руских дипломата је непријатељска, узвратићемоwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin/Russian Look

Министарство спољних послова Русије саопштило је да Москва одлуку Холандије да смањи број руских дипломата и затвори руско трговинско представништво сматра непријатељским потезом који има за циљ уништавање односа двеју земaљa.

"Одлуку холандског Министарства спољних послова да смањи број запослених у амбасади Русије у Хагу и обустави рад руске трговинске мисије у Амстердаму сматрамо још једним непријатељским кораком у циљу даљег уништавања руско-холандских односа", наводи се у саопштењу.

Министарство је напоменуло да су око годину дана вођене "тешке консултације" како би се створили неопходни услови за функционисање дипломатских представништава Руске Федерације, погођена протеривањима које је покренула Холандија у марту 2022. године.

"Када су несугласице скоро потпуно превазиђене, Холандија је пореметила преговарачки процес, очигледно, фокусирајући се на инструкције споља. Одлука да се обустави рад трговинске мисије у Амстердаму доводи до демонтаже темеља трговинско-економске сарадње која постоји између наших земаља дуги низ година", додаје министарство.

У саопштењу се наводи да Москва "категорички одбацује сваки покушај Хага да оправда своје деструктивне акције нереалним измишљотинама о Русији у контексту ситуације у Украјини".

"Хаг треба да схвати да ће наше билатералне везе, које су већ довољно оптерећене проблемима, бити темељно преформатиране. Потпуна одговорност за деградацију руско-холандских односа лежи на холандској страни, на које ћемо свакако одговорити", закључили су у министарству.

image