Русија

Руд: Надам се да више неће бити протеривања дипломата

Отправница послова у амбасади САД у Русији каже да је у интересу Русије и Америке да амбасаде имају особље као и да буду потпуно функционалне
Руд: Надам се да више неће бити протеривања дипломатаGetty © Sean Gallup / Staff

Отправница послова у амбасади САД у Русији Елизабет Руд је у интервјуу за "РИА Новости" поручила да САД желе да наставе дијалог о стратешкој стабилности.

Како наводи, Вашингтон је посвећен контроли наоружања, чекајући прилику да настави дијалог са Москвом о стратешкој стабилности.

Руд је изразила наду да више неће бити протеривања дипломата када је су у питању Русија и САД.

"Мислим да то има везе са нашим билатералним односима. Надам се да више неће бити протеривања дипломата, јер је у интересу обе земље да амбасаде имају особље као и да буду потпуно функционалне", рекла је Руд.

Средином априла 2021. Вашингтон је још једном проширио антируске санкције и протерао 10 дипломата. Русија је, као одговор, уврстила Сједињене Америчке Државе на листу непријатељских земаља, којима је, посебно, забрањено да запошљавају Русе и држављане трећих земаља у амбасадама.

Осим тога, Вашингтон је ограничио боравак руских дипломата на три године, док издавање виза запосленима који би могли да их замене одлажу државе колико год је то могуће. Као резултат тога, трогодишња владавина се претворила у стварно протеривање руских дипломата из САД.

Москва је поручила да ће, уколико не буде напретка у дијалогу о нормализацији рада амбасада, сличан захтев важити и за америчке дипломате у Русији, а група запослених у амбасади САД такође ће морати да напусти Русију.

Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов рекао је да су САД у септембру 2021. предале Русији списак од 55 запослених у руској дипломатској мисији, који би 2022. године требало да напусте САД у две фазе. Прва група од 27 запослених отишла је до краја јануара, друга од 28 дипломата до краја јуна. 

Ускоро нови амбасадор САД у Москви

Отправница послова у Русији Елизабет Руд изразила је наду да би кандидатура новог америчког амбасадора у Русији могла бити ускоро одобрена.

"Мислимо да ће то бити одобрено. И чекамо дан када ће наше амбасаде поново бити попуњене, мада не могу да вам кажем када ће овај дан доћи", рекла је Рудова.

Амерички председник Џо Бајден је раније предложио члан особља Стејт департмента Лин Трејси за место амбасадора у Русији.

Русија је већ одобрила кандидата, који остаје да буде одобрен у америчком Сенату. То ће бити утолико лакше учинити јер су демократе, чланови Бајденове странке, задржали контролу над горњим домом Конгреса након избора.

Састанак представника Русије и САД у вези са контролом наоружања

Елизабет Руд каже да ће у блиској будућности бити одржан састанак билатералне консултативне комисије у оквиру којег ће бити разматрано спровођење Уговора о смањењу и ограничењу стратешког наоружања (СТАРТ).

"Председник Бајден је био веома јасан у вези са својом посвећеношћу преговорима о одржавању структуре контроле наоружања након истека СТАРТ-а 2026. И ми остајемо при том циљу", нагласила је Руд.

Она је подсетила да су се 2021. године председници САД и Русије састали у Женеви, где су говорили о "намери да се створи стабилнији и предвидљивији механизам, као и да је тешко замислити наставак стратешког дијалога у садашњем тренутку у вези са ситуацијом око Украјине".

Очекује се да ће се преговори у Каиру одржати од 29. новембра до 6. децембра. Руску делегацију ће предводити заменик директора Департмана за неширење и контролу наоружања (ДНКВ) Министарства спољних послова Русије Владимир Леонтјев.

САД намеравају да обезбеде учешће свих делегација на самиту АПЕК

"Вашингтон намерава да обезбеди пуно учешће свих делегација на самиту АПЕК следећег лета у Сан Франциску у складу са америчким законима и прописима", поручила је Рудова и додала да је АПЕК главни механизам који је доступан Сједињеним Америчким Државама за подстицање економског раста и одрживог развоја у азијско-пацифичком региону.

На питање да ли то значи да руски званичници, против којих су САД увеле појединачне санкције, неће моћи да учествују у догађајима АПЕК-а, Рудова је нагласила да су САД "посвећене учешћу свих делегација у АПЕК-у 2023. године".

Потпредседница Камала Харис раније је рекла да ће следећи састанак лидера Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕК) бити одржан у новембру 2023. године у Сан Франциску.

Крајем фебруара, након што је Русија покренула специјалну војну операцију у Украјини, САД су увеле санкције руском председнику Владимиру Путину, руском министру спољних послова Сергеју Лаврову и другим члановима Савета безбедности Русије.

У септембру су САД прошириле листу санкција додајући руског премијера Михаила Мишустина, шефицу руске Централне банке Елвиру Набиулину и низ других руских званичника.

У Москви је такође више пута речено да САД злоупотребљавају свој положај земље домаћина седишта УН и редовно одбијају или одлажу издавање виза руским дипломатама који путују у Њујорк на догађаје УН.

image
VV inauguration
banner