Русија

Годишњица проглашења независности Доњецка и Луганска

На данашњи дан пре годину дана, руски председник Владимир Путин потписао је одлуку о признању независности две области на подручју Украјине
Годишњица проглашења независности Доњецка и ЛуганскаGetty © Spencer Platt/Getty Images

На данашњи дан пре годину дана, руски председник Владимир Путин потписао је одлуку о признању независности две области на подручју Украјине – Лугањске и Доњецке.

Путин је документ потписао у Kремљу са Денисом Пушилином лидером Доњецке Народне Републике и Леонидом Пасечником лидером Луганске Народне Републике.

"Ако се Русија суочи са претњом пријема Украјине у НАТО, опасност по нашу земљу ће се вишеструко увећати", рекао је тада Путин.

Руски председник је затражио од парламента да одобри ту одлуку и да потом ратификује споразуме "о пријатељству и узајамној помоћи са две републике". Путин је такође позвао Украјину да одмах прекине "војне операције против проруских сепаратиста".

"Што се тиче оних који су преузели власт у Kијеву и који је држе, ми захтевамо од њих хитан прекид војних операција, иначе ће сва одговорност за наставак крвопролића у потпуности бити на савести режима на украјинској територији", нагласио је Путин.

Руски председник је на почетку обраћања нацији рекао да је Украјина део руске историје, а источну Украјину је назвао "древном руском земљом".

Модерну Украјину створила је комунистичка Русија, рекао је Владимир Путин и додао да је Лењин архитекта и творац Украјине. Рекао је и да су "бољшевици буквално угурали Донбас у састав Украјине".

Путин је навео да је Русија "опљачкана" колапсом СССР-а 1991. године и стављена у јако тешку позицију.

"Спреман сам да покажем како изгледа права декомунизација Украјине", рекао је Путин.

Руски лидер је рекао и да је Русија увек имала отворену сарадњу са Украјином, али се и пожалио на начин на који су се тамошњи лидери опходили према Москви.

Оптужио је Украјину да је у прошлости крала гас и да је уцењивала Русију тим енергентом.

Путин се пожалио и на пораст, како је рекао, неонацизма у Украјини и рекао да су власти у Kијеву заражене вирусом национализма и корупције.

"Украјина није успела да успостави стабилну власт и зато је морала да се ослања на стране државе, попут Сједињених Држава", оценио је он.

Председник Русије је упозорио и да је руски језик у Украјини маргинализован, као и да се спрема уклањање Руске православне цркве.

У октобру прошле године, Путин је са лидерима Доњецке и Луганске Народне Републике Денисом Пушилином и Леонидом Пасечником, као и са начелницима Запорошке и Херсонске области Јевгенијем Балицким и Владимиром Салдом потписао споразуме о приступању ове четири територије у састав Руске Федерације.

У тим регионима претходно је одржан референдум, где је скоро 90 одсто бирача гласало за независнот.

image