Русија

Руско Министарство спољних послова објашњава: Зашто Русија напушта СТАРТ?

Политика САД је усмерена на подривање националне безбедности Русије, што је директно у супротности са основним принципима и схватањима садржаним у преамбули СТАРТ-а, на којој се заснива уговор и без којих он не би био закључен, наводи се у саопштењу
Руско Министарство спољних послова објашњава: Зашто Русија напушта СТАРТ?www.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Русија ће наставити да поштује стратешка офанзивна ограничења упркос суспензији споразума Нови СТАРТ, саопштило је данас руско Министарство спољних послова.

"Да би одржала довољан степен предвидљивости и стабилности у нуклеарној ракетној сфери, Русија намерава да се стриктно придржава квантитативних ограничења стратешког офанзивног наоружања која су предвиђена у оквиру споразума", наводи се у саопштењу.

Раније данас у обраћању Савезној скупштини председник Русије Владимир Путин је изјавио да ће земља суспендовати Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ).

Министарство спољних послова Русије сматра да је политика САД усмерена на подривање националне безбедности Русије, што је у директној супротности са основним принципима и схватањима садржаним у преамбули СТАРТ-а, на којој се заснива уговор и без којих не би ни био закључен.

"У ствари, говоримо о радикалној промени околности у односу на оне које су постојале у време потписивања СТАРТ-а", наводи се у саопштењу објављеном на сајту Министарства спољних послова.

Наглашава се да су било какви кораци Русије према САД у контексту СТАРТ-а апсолутно искључени, све док Вашингтон не покаже политичку вољу за општом деескалацијом.

Министарство је позвало америчку страну да то уради и нагласило да је до тада апсолутно искључен било који корак ка Вашингтону у контексту СТАРТ-а.

Шта је наљутило Русију?

У тексту саопштења се наводи да је преамбула СТАРТ-а, која је његов саставни део, постулира приврженост страна принципу недељиве безбедности и изградњи односа заснованих на међусобном поверењу и сарадњи.

"Данас, међутим, САД отворено настоје да нанесу 'стратешки пораз' Русији, а тензије које подстиче Вашингтон превазилазе украјинску кризу", наглашава се у тексту.

Како се додаје, "у новом окружењу више није могуће нормално пословати са САД и Западом ни уопште, а ни у области контроле наоружања".

Чланице НАТО-а већ деценијама практикују такозване "заједничке нуклеарне мисије" и већ неко време отворено проглашавају НАТО "нуклеарним савезом", говоре о тенденцији и даљем јачању и повећању борбене готовости и позивају на проширење нуклеарне инфраструктуре блока и њено померање на исток, притом не кријући да су ти напори усмерени против Русије, наглашено је у тексту.

Док је Вашингтон кривио Русију што последњи пут није дозволила САД да изврши инспекцију, руска страна упорно понавља да је то урадила јер је сам Вашингтон дуги низ година игнорисао однос између стратешког офанзивног и стратешког одбрамбеног наоружања, који је такође фиксиран у Новом СТАРТ-у.

"Вашингтон је дуго и дебело кршио централне одредбе СТАРТ-а о квантитативним ограничењима на одговарајуће наоружање страна, нелегитимно је напуштао више од 100 тачака Уговора које су самоиницијативно преименоване и тако престале да потпадају под дефиниције споразума. Притом руској страни није дато да поуздано провери да ли су резултати такве конверзије у складу са захтевима СТАРТ-а", објашњава се.

Поред тога, додаје министарство, покушаји САД да "испитају" безбедност бројних руских СТАРТ објеката постали су очигледно провокативни и изузетно ризични јер оружани напади на њих, које је предузео марионетски режим у Кијеву, изведени уз јасну војно-техничку и информационо-обавештајну помоћ Вашингтона, наводи се у саопштењу.

Русија је на ове проблеме више пута указивала америчкој страни и позивала је Вашингтон да предузме мере за поправљање ситуације.

"Уместо тога, Вашингтон је наставио да намерно спроводи злонамерне потезе да поткопа безбедност Русије. Американци подижу улог у свеопштем хибридном рату који је покренут против наше земље", закључује министарство.

image