Русија

Песков: Запад није спреман да истражи саботажу Северног тока

Државе које истражују напад на гасовод категорички одбијају да дозволе учешће Русије, рекао је портпарол Кремља
Песков: Запад није спреман да истражи саботажу Северног токаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Русија види неспремност Запада да истражи терористички напад на Северни ток, преносе "РИА Новости".

"Видимо њихову жељу да се не фокусирају превише на ово питање и да се не задржавају на овој теми. Они ће учинити све да не дође до праве истраге, а ми ћемо наставити да радимо на томе да им то не дозволимо", нагласио је Песков.

Према његовим речима, с једне стране, било је могуће скренути пажњу на потребу детаљне истраге о томе шта се догодило на Северном току, али, како наводи, Кремљ види "потпуну незаинтересованост Запада да уради било шта по овом питању".

На питање новинара да ли Русија може да тражи пријем у истрагу, Песков каже да је Москва ограничена по том питању јер државе које истражују саботажу категорички одбијају да дозволе учешће Русије.

"Ми свакако све ово сматрамо неприхватљивим, али Русија наставља да чини све што је могуће како би учествовала у истрази, иако смо ограничени у нашим могућностима", нагласио је он.

Повратак Русије у СТАРТ зависи од става Запада

Портпарол Кремља је, говорећи о условима за повратак Руске Федерације у СТАРТ, рекао да ће све зависити од става Запада.

"Све ће зависити од става Запада. Руски председник је јасно изнео шта нас брине. Сада јасно видимо умешаност НАТО-а у сукоб, јер како је јуче рекао Путин, Алијанса ради на томе да локални сукоб претвори у глобални", оценио је Песков.

Лидери Русије и Кине одржавају близак дијалог

Песков је додао да лидери Русије и Кине одржавају близак дијалог и цене однос напредног стратешког партнерства.

"Двојица лидера воде искрен дијалог. Ценимо и одржавамо наше односе нашег напредног стратешког партнерства, које подразумева редовну комуникацију шефова држава", рекао је он.

image