Русија

Антонов: Непријатељи Русије нису спремни да напусте униполарни свет

Русија ће наставити да формира правичан светски поредак заснован на међународном праву, принципу недељивости безбедности и строгом поштовању Повеља УН, нагласио је руски амбасадор у САД
Антонов: Непријатељи Русије нису спремни да напусте униполарни светGetty © Justin Sullivan / Staff

Русија је учинила и чини све што је могуће да се проблеми реше мирним путем, међутим, суочава се са отпором противника који нису спремни да напусте униполарни светски поредак, рекао је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов.

Према његовим речима, само ће време показати да су непријатељи Русије ипак способни да размишљају трезвено, јер ће временом одбацити политику поделе и почеће да раде на стратешкој стабилности, која је данас, како је рекао, више него икада потребна свету.

Свет је видео велике преокрете различитим регионима света, на Блиском истоку, у Азији и у Европи, указао је амбасадор.

"Нико није изненађен чињеницом да се основни принципи међународне комуникације, који су у основи Повеље УН игноришу. Очигледна је тенденција повећања непредвидивости и сукоба", рекао је Антонов.

Неповерење између великих сила је огромно, а такво нејединство води "ширењу опасних изазова и претњи, од којих су главни тероризам и ширење нуклеарног оружја", рекао је.

Према његовим речима, Русија ће наставити да чини све да развије конструктивну сарадњу, ојача поверење и међусобно разумевање између политичара и војске, као и да формира правичан светски поредак заснован на међународном праву, принципу недељивости безбедности и строгом поштовању Повеља УН.

Руска војска је поуздан гарант безбедности Русије, нагласио је он.

"Оружане снаге Русије остварују циљеве и задатке Специјалне војне операције (СВО), гасећи војни пожар на границама. Тежак војнички рад руског војника, његов подвиг наилази на снажан одјек у срцима милиона грађана наше земље и то у моменту када се чују ратнохушкачки позиви да се нашој земљи нанесе стратешки пораз. Само такво јединство нам је омогућило да победимо", рекао је Антонов.

Подсетио је на храбре руске војнике и официре који су бранили отаџбину на Бородинском пољу давне 1812. године, и како су током Другог светског рата нанели пораз нацизму. "И сада настављају да спасавају не само Русију, већ и глобалну безбедност од смеђе куге, која је пустила корене на украјинском тлу", сигуран је Антонов.

У нади да ће се Запад и Исток ујединити, подсетио је и на 25. април 1945. године када су совјетски и амерички војници на Елби, раме уз раме, ослобађали свет од нацизма.

"Руски и амерички ветерани памте да су били ратни другови. Надам се да дух Елбе, неће остати само симбол, већ да ће помоћи да заиста побољшамо ситуацију у свету", нагласио је амбасадор.

image