Русија

Висок ниво оптимизма: Зеленски најавио покушај заузимања Крима

Почетком фебруара вршилац дужности начелника Министарства унутрашњих послова Украјине Игор Клименко саопштио је да су кијевске власти почеле да формирају јуришне бригаде за заузимање Крима и Донбаса
Висок ниво оптимизма: Зеленски најавио покушај заузимања КримаGetty © Roman Pilipey

Председник Украјине Владимир Зеленски најавио је слање милитаната Оружаних снага Украјине у иностранство ради припреме за заузимање Крима.

"Предузимају се војни кораци, ми се спремамо за њих. Ми смо психички спремни. Припремамо се технички, наоружањем, снагама, формирамо бригаде, формирамо офанзивне јединице разних врста и типова, шаљемо људе на обуку не само у Украјини, знате, већ и у другим земљама", најавио је Зеленски.

Почетком фебруара вршилац дужности начелника Министарства унутрашњих послова Украјине Игор Клименко саопштио је да су кијевске власти почеле да формирају јуришне бригаде за заузимање Крима и Донбаса. 

Према његовим речима, пројекат је назван "Офанзивна гарда". Претпоставља се да ће основу јединица чинити активни и бивши војни, граничари и полицајци са значајним борбеним искуством.

Поред тога, заменик америчког државног секретара за политичка питања Викторија Нуланд изјавила је прошле недеље да САД подржавају ударе Украјине на војна постројења која се налазе на Криму. Она их је назвала "легитимним циљевима" за Кијев. 

Секретар за штампу председника Русије Дмитриј Песков је у одговору напоменуо да то потврђује улогу Вашингтона као главног провокатора међународних тензија.

Након почетка Специјалне војне операције, кијевски режим је више пута говорио о плановима за покретање офанзивне операције на полуострву, укључујући и извештаје о новим испорукама западног наоружања. Тако је саветник шефа кабинета Зеленског Михаил Подољак истакао да Украјина, пошто је договорила испоруку тенкова, преговара о трансферу ракета и авиона проширеног домета за ударе на Крим.

На полуострву су такви покушаји названи самоубилачким, уз напомену да је једноставно немогуће одузети део територије моћној нуклеарној сили.

Како је нагласио заменик сталног председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев, удари на Крим ће бити праћени ударима одмазде, "сва Украјина која остане под влашћу Кијева ће изгорети".

image