Русија

Захарова: ЕУ греши када мисли да ће санкције имати жељени ефекат

Сваки следећи пакет санкционих мера Европске уније доказује да они немају жељени ефекат, поручују данас из Москве
Захарова: ЕУ греши када мисли да ће санкције имати жељени ефекатwww.globallookpress.com © MFA Russia

Европска унија наставља да греши када мисли да ће нове санкције против Руске Федерације имати жељени ефекат, поручила је данас представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

"Европска унија, која је још увек жртва својих лажних представа о Русији, погрешила је сваки пут када је било речи о прогнозама и последицама санкција против Москве. А тако ће бити и овај пут", рекла је Захарова, коментаришући недавно уведени десети пакет санкција Европске уније.

Најновије мере Уније санкционисале су, подсетимо, укупно 121 физичко и правно лице, а нове забране односе се на "руске пропагандне медије" и на додатна ограничења која се тичу увоза и извоза. 

Портпаролка је данас изјавила да сваки следећи пакет санкција ЕУ све јасније показује да се заправо ради о једном инструменту који нема ефекта, што су донекле недавно признали и у Унији. 

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ је оценио да прошла година и није била толико лоша за Русију, јер су "цене енергената нагло порасле, и то десет пута", док су у Унији још увек зависили од њих. 

Санкцијама Запад ће само успети да се још више одвоји од Русије, поручили су данас из Москве.

Нове мере, како је подсетила портпаролка министарства, нарушавају и слободу кретања, која је загарантована документима Организације за европску безбедност и сарадњу. 

Овим је Захарова прокоментарисала и чињеницу да је последњи европски пакет санкција по први пут забранио и транспорт робе кроз Руску Федерацију. 

Увођењем санкција против лидера региона, који су прошле године референдумом постали део Русије, Европска унија показује да не прихвата један од главних постулата демократије - слободу избора, објаснила је она. 

"Ово је очигледан пример двоструких стандарда Запада", закључила је Захарова. 

image
VV inauguration
banner