Русија

Рјабков: Закаснили су, Русија неће мењати одлуку о СТАРТ-у

Русија нема планиране званичне разговоре, пошто их Америка одбија, али је спремна да преговара о свим питањима која их интересују, рекао је руски званичник
Рјабков: Закаснили су, Русија неће мењати одлуку о СТАРТ-уwww.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев

Понуда Вашингтона да се настави контрола нуклеарног наоружања по Уговору о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ) стигла је прекасно, рекао је за "РИА Новости" заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Подсетио је да у енглеском језику постоји израз "премало, прекасно" ("too little, too late"), што се слободно може превести као "касно Марко на Косово стиже" и додао да сада у САД могу да причају шта хоће у покушају да исправе ситуацију.

"Све смо рекли, председник (Владимир Путин) је током обраћања Савезној скупштини ставио тачку, а Министарство спољних послова дало је званично саопштење. Више не можемо да трпимо ситуацију која се радикално разликује од оне која је постојала када смо стварали и потписали Уговор", рекао је заменик министра спољних послова.

Русија је 28. фебруара Америци предала званичну ноту о суспензији учешћа Москве у Споразуму о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ), додао је Рјабков.

"Јуче смо америчкој страни предали званичну ноту у којој смо навели да је примена Уговора о СТАРТ-у обустављена, али да ћемо истовремено поштовати његове централне одредбе – ограничење броја релевантних система", рекао је Рјабков.

Русија, према његовим речима, не жели да прекине контакте са представницима САД у Женеви на конференцији о разоружању, и спремна је да разговара о свим питањима, али то не мења тренутну ситуацију око СТАРТ-а.

"Могуће је", рекао је Рјабков одговарајући на питање да ли су могући контакати са представницима САД и додао да је у последње време било доста дискусија са америчким врхом, понекад и преко затворених канала.

"Постоји одређена суздржаност са наше стране, али нема отворених питања. Немамо планиране званичне дискусије, пошто их конкретно Америка одбија, али смо спремни да разговарамо о свим питањима која их интересују", рекао је Рјабков.

Нагласио је да САД треба да буду свесне да неће бити ревизије одлуке о суспендовању СТАРТ-а, док не покажу спремност да напусте непријатељску политику према Русији.

Председник Русије Владимир Путин потписао је јуче указ којим се суспендује учешће Русије у Споразуму о стратешком офанзивном наоружању (СТАРТ 3). Закон ступа на снагу након након званичног објављивања, а одлуку о наставку учешћа Русије у споразуму донеће председник, наводи се у тексту.

Суспензију Споразума МСП Русије је објаснило политиком САД која је усмерена на подривање националне безбедности Русије, што је у директној супротности са основним принципима и схватањима садржаним у преамбули СТАРТ-а, на којој се заснива уговор и без којих не би ни био закључен.

image
VV inauguration
banner