Свет

Америка се нуди Русији: Спроводили бисмо нови СТАРТ с Москвом

Помоћница секретара у Стејт департменту каже да САД остаје спремна за конструктиван рад са Русијом на спровођењу Споразума о стратешком офанзивном наоружању
Америка се нуди Русији: Спроводили бисмо нови СТАРТ с Москвом© Drew Angerer/Getty Images

Америчка администрација и даље је отворена да са руским властима сарађује у спровођењу новог Споразума о стратешком офанзивном наоружању СТАРТ, тврди помоћница америчког секретара у Бироу за контролу наоружања, верификацију и усклађеност Стејт департмента Малори Стјуарт.

"САД су и даље спремне да конструктивно раде са Русијом како би у потпуности спровеле нови СТАРТ", приметила је она током скупа у вашингтонском институту Брукингс, посвећеног одлуци Москве да суспендује нови СТАРТ уговор.

Она је, како преноси Танјуг, нагласила да САД желе да наставе да на контролу нуклеарног наоружања гледају као на средство за јачање савезништва и глобалне безбедности, пренео је ТАСС.

Председник Русије Владимир Путин раније је изјавио да се Москва не противи учешћу земаља НАТО у дискусији о СТАРТ-у, али да је "просто смешно" замислити америчке војнике у руским нуклеарним објектима.

''Поред свега осталог, када раде то што раде данас у Украјини, ја просто не могу да замислим да амерички војници шетају по нашим нуклеарним објектима'', нагласио је Путин у интервјуу за телевизију Росија-1, а пренео је Спутњик.

image