Русија

Антонов: Повратак СТАРТ-у када Америка преиспита своју агресивну антируску политику

Вашингтон је покренуо хибридни рат великих размера против Русије, увукао у њега своје европске савезнике и отворено прогласио циљ наношења стратешког пораза Москви, каже руски амбасадор у САД
Антонов: Повратак СТАРТ-у када Америка преиспита своју агресивну антируску политикуwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов рекао је САД морају да преиспитају своју агресивну антируску политику да би се створили услови за повратак на потпуно функционисање руско-америчког Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ).

"Наша одлука да суспендујемо учешће у СТАРТ-у била је једина исправна у датим околностима. Али настављамо да поштујемо квантитативна ограничења предвиђена споразумом. Да би се створили услови за повратак на пуно функционисање споразума, Сједињене Државе морају да преиспитају своју агресивну антируску политику", рекао је Антонов.

Према његовим речима, оно што се тренутно види је да САД нису спремне ни за какве "симболичне позитивне гестове".

"Зашто Вашингтон, на пример, не би почео са укидањем забране одржавања традиционалних годишњих свечаности уз учешће представника Русије и Сједињених Држава на Арлингтонском гробљу посвећеном сусрету совјетских и америчких трупа? Тада су наше земље стајале раме уз раме, спасавајући човечанство од нацизма. Препоручио бих локалним званичницима да активно размишљају о томе, а не како брзо да уђу у руска нуклеарна постројења", додао је дипломата.

Антонов је нагласио да је "Вашингтон покренуо хибридни рат великих размера против Русије, увукао у њега своје европске савезнике и отворено прогласио циљ наношења стратешког пораза Москви".

"Истовремено, као да се ништа није догодило, САД инсистирају на инспекцији наших база стратешког офанзивног наоружања. Баш оних, које су уз помоћ Пентагона, украјинске трупе гранатирале. Где је приврженост духу и речи СТАРТ и његовом кључном циљу, јачању безбедности уговорних страна? Не види се ништа осим дрске жеље да се 'истражи' безбедност наших стратешких објеката", објаснио је руски амбасадор.

Руски председник Владимир Путин одржао је 21. фебруара традиционално обраћање Савезној скупштини. Он је том приликом саопштио да Русија обуставља своје учешће у споразуму СТАРТ, али да не излази из њега. Путин је истакао да нуклеарне арсенале немају само САД са којима је потписан споразум, него и земље НАТО-а попут Француске и Велике Британије. 

СТАРТ је једини руско-амерички режим контроле нуклеарног наоружања који истиче 2026. године. Москва и Вашингтон су почели да договарају параметре будућег споразума о ограничењу нуклеарног наоружања, али је дијалог прекинут након почетка специјалне војне операције у Украјини.

image