Русија

Америка позива Русију да пристане на продужетак споразума о житу

Вашингтон не види разлог зашто не би добио сагласност на такав потез иако је Русија више пута истицала да се одредба о извозу украјинске хране спроводи, док руски део споразума још није реализован
Америка позива Русију да пристане на продужетак споразума о житуGetty © Jens Schlueter / Stringer

Сједињене Америчке Државе позивају Русију да пристане на продужење и евентуално проширење споразума о житу, рекао је портпарол Стејт департмента Нед Прајс током брифинга.

Према Прајсовим речима, Вашингтон не види разлог зашто не би добио сагласност на такав потез иако је Русија више пута истицала да се одредба о извозу украјинске хране спроводи, док руски део споразума још није реализован.

Уговор о житу истиче 18. марта.

Турска је раније добила гаранције од Вашингтона за улазак руских пољопривредних производа у њене луке, али их Вашингтон до сада није званично објавио. На то га је позвао званични представник турског председника Ибрахим Калин, преносе "РИА Новости".

И из Украјине је прошле недеље саопштено да желе да продуже споразум на најмање још годину дана и укључе у њега више украјинских лука, рекао је заменик министра инфраструктуре Украјине Јуриј Васков.

Русија је спремна на продужење споразума, само ако се узму у обзир њени интереси, рекао је министар спољних послова Сергеј Лавров у разговору са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом на маргинама састанка министара спољних послова чланица Г20 у Њу Делхију.

Споразум о житу, који су прошлог јула потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, предвиђа укидање ограничења извоза руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу. Такође, одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.

Заједнички координациони центар у Истанбулу је одговоран за координацију кретања бродова.

"Црноморска иницијатива" усвојена је 22. јула прошле године у Истанбулу и првобитно је билo предвиђенo да важи до 18. новембра 2022. године (120 дана). У недостатку примедби страна, споразум је продужен на још 120 дана, до 18. марта текуће године.

image