Свет

Турска и УН траже гаранције Запада за договор о житу

Од западних земаља је тражено да јавно објаве и дају гаранције, с обзиром да тренутно постоје препреке у логистици, осигурању и плаћању, преносе "РИА Новости"
Турска и УН траже гаранције Запада за договор о житуGetty © Chris McGrath / Staff

Турска и УН желе чврсте гаранције за улазак руских пољопривредних производа и амонијака на тржишта, рекао је за "РИА Новости" извор упознат са преговорима.

"У овом тренутку постоје препреке у логистици, осигурању и плаћању. Од западних земаља се траже чврсте гаранције и да то буде јавно објављено", рекао је саговорник агенције.

Према његовим речима, то ће помоћи несметаном раду Црноморске иницијативе за жито, с обзиром да "Споразум о житу" истиче 18. марта.

Званични представник турског председника Ибрахим Калин рекао је раније да је Анкара добила гаранције Вашингтона за улазак руских пољопривредних производа на тржишта и позвао САД да их објаве.

Уговор о житу, који су 22. јула 2022. године потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу. Заједнички координациони центар у Истанбулу је одговоран за координацију кретања бродова.

Уговор је истекао 18. новембра 2022. године, али је подразумевао аутоматско продужење за 120 дана до 18. марта, ако се било која страна не противи. Руско министарство спољних послова саопштило је да "никакве примедбе нису примљене", уз напомену да руска страна дозвољава техничко продужење "црноморске иницијативе" за извоз украјинског жита без икаквих промена у роковима и обиму.

Сам споразум о житу је саставни део договора, који, између осталог, предвиђа деблокаду руског извоза хране и ђубрива. Како је истакла Москва, управо то није урађено. Истовремено, уследила су уверавања из УН да ће ограничења бити укинута.

image