Русија

Лавров: Москва и Пекинг имају далекосежне планове за развој сарадње

Русија и Кина имају богату спољнополитичку агенду, с обзиром да обе државе имају улогу стабилизационог фактора у систему међународних односа, нагласио је шеф руске дипломатије
Лавров: Москва и Пекинг имају далекосежне планове за развој сарадње© Министарство спољних послова Русије

Русија и Кина имају далекосежне планове за развој билатералне сарадње, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на састанку са кинеским колегом Ђин Гангом, наводи се у саопштењу МСП Русије.

"Русија и Кина имају богату спољнополитичку агенду, с обзиром да обе државе имају улогу стабилизационог фактора у систему међународних односа", нагласио је Лавров.

Истакао је да су Русија и Кина привржене заједничким договорима, што је потврђено и приликом недавне посете шефа Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине Ванг Јија Москви.

"Захваљујући стратешкој лидерској улози лидера наших земаља, наши односи настављају да се развијају стабилно и здраво, постављајући позитиван пример билатералних односа између великих сила", рекао је Ћин Ганг.

На почетку првог личног састанка са Ћин Гангом Лавров је још једном честитао кинеском министру нову функцију, уверен да ће обезбедити "континуитет и напредовање у свим областима, у трговини, економији и култури".

Руски и кинески званичници су се дотакли и актуелне ситуације око Украјине и још једном потврдили да имају исте ставове по свим питањима о којима је разговарано, наводи се у саопштењу.

"Једногласно се противимо мешању у унутрашњу политику других држава, наметању једностраних приступа кроз уцене и претње, противљењу демократизацији међународних односа", потврдили су званичници Русије и Кине.

image
VV inauguration
banner