Свет

Руска банка тужи Белгију: Одмрзните нам новац

Верујући да је испунила услове да јој се ослободе средстава а да није добила одговор Трезора, Банка Санкт Петербург је одлучила да правду потражи на суду
Руска банка тужи Белгију: Одмрзните нам новацwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Након што је неколико месеци захтевала да јој се одмрзну средства од око 110 милиона долара, блокирана на рачунима "Јуроклира", Банка Санкт Петербург, будући да није добила одговор од администрације белгијског трезора, решила је да "предузме законске акције против те државе".

Банка тужи Белгију и тражи од суда да наложи одмрзавање средстава пошто нема никакве везе с властима у Русији, те не би требало да трпи европске санкције, пренео је белгијски економски лист "Еко".

Правни заступници Банке Санкт Петербург изјавили су за лист да руски предузетници поседују акције на НСД рачунима у "Јуроклиру" и да им је све замрзнуто иако нису повезани с режимом који је на мети санкција.

Од почетка рата у Украјини Европа је предузела низ мера против руске имовине депоноване на иностраним рачунима. У оквиру девет пакета санкција налази се и замрзавање финансија руских званичника и људи блиских руском председнику Владимиру Путину.

Трећег јуна Национални депозит за поравнање (НСД), руска небанкарска финансијска институција са седиштем у Москви, односно руски еквивалент белгијског посредника "Јуроклир", додат је на листу физичких и правних лица која подлежу ограничењима.

Руска банка је од 12. августа покушавала да ступи у контакт с белгијским трезором не би ли издејствовала одмрзавање имовине. Али без успеха.

Пошто је објављен осми пакет санкција 6. октобра 2022, Савет ЕУ додао је амандман који је предвиђао одмрзавање средстава која се држе или депонују код НСД-а. Зато је банка поновила свој захтев 17. октобра, но опет није било одговора из Трезора.

Верујући да је испунила услове да јој се ослободе средстава а да није добила одговор Трезора, Банка Санкт Петербург је 16. децембра одлучила да правду потражи на суду и тужи белгијску државу.

До сада су одржана два рочишта а Трезор је најавио низ нових "општих услова", што адвокати банке тумаче као незаконито.

Белгијске институције за сада се нису огласиле поводом тужбе.

"Јуроклир" је компанија за финансијске услуге, специјализована за поравнање трансакција са хартијама од вредности, као и за чување и сервисирање имовине ових хартија од вредности.

image