Русија

ФСБ спречио атентат на Малофејева (ВИДЕО)

Упркос изјавама на интернету да се "не боре против цивила и не убијају ненаоружане", терористи су убили два цивила, ранили двоје, међу којима је и дете, наводи се у саопштењу
ФСБ спречио атентат на Малофејева (ВИДЕО)Getty © Michael Ochs Archives / Stringer

Руска Федерална служба безбедности спречила је Руски добровољачки корпус, који је под контролом Службе безбедности Украјине (СБУ) у плановима да убије шефа одбора директора медијске куће "Царград" Константина Малофејева, наводи се у званичном саопшењу службе.

"Спречен је атентат на јавну личност, председника одбора директора групе компанија 'Царград' Константина Малофејева, који су организовале украјинске специјалне службе", наводи се у саопштењу.

Како наводи служба, организатор злочина је Денис Капустин, руски држављанин који живи у Украјини и делује под контролом СБУ. Именован је за једног од лидера организације Руског добровољачког корпуса, чији представници још од 2014. године учествују у борбеним акцијама на страни украјинских снага.

Организатори су, како јавља служба, планирали да атентат изврше као у случају са убиством руске новинарке Дарије Дугине, постављањем експлозивне направе испод аутомобила.

ФСБ је објавио видео на којем се види тренутак када је бомба постављена испод аутомобила, који је касније пребачен на безбедну локацију, како би стручњаци уклонили направу.

Денис Капустин је од раније познат ФСБ-у.

У августу 2022. године, ФСБ је спречио терористички напад у организацији Капустина када је експлозив требало да буде постављен у нафтно-гасно постројењe у Волгоградској области, подсетила је служба.

Поред тога, Капустин је био организатор и непосредни учесник напада припадника Руског добровољачког корпуса 2. марта 2023. на села у Брјанској области, додаје се у саопштењу ФСБ-а. Упркос изјавама на интернету да се "не боре против цивила и не убијају ненаоружане", терористи су убили два цивила, ранили двоје, међу којима је и дете, наводи се у саопштењу.

"Користећи нацистичке методе из Другог светског рата, бандити су опљачкали локалне становнике, након чега су их затворили у једну од кућа, минирали су и уништавали цивилне објекте", прецизира служба.

Против Капустина је покренут кривични поступак и због покушаја убиства Малофејева и због злочина "Руског добровољачког корпуса" у Брјанској области.

image