Русија

Песков о "новим подацима" о Северном току: Налогодавци инцидента желе да скрену пажњу

Портпарол Кремља је збуњен како амерички званичници на које се позивају медији могу, без истраге, да претпостављају нешто о терористичким нападима на Северни ток
Песков о "новим подацима" о Северном току: Налогодавци инцидента желе да скрену пажњуwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да су медијске објаве о саботажи Северног тока координисано скретање пажње у медијима.

"Очигледно је да налогодавци инцидента желе да скрену пажњу и сасвим је јасно да се ради о координисаном подметању у медијима", рекао је Песков за "РИА Новости".

Песков је изразио збуњеност како амерички званичници на које се позивају медији могу, без истраге, да претпостављају нешто о терористичким нападима на Северни ток.

Он је указао да Русији и даље није дозвољено да учествује у истрази, док је Москва пре неколико дана добила ноту о томе из Копенхагена и Стокхолма.

"Ово није само чудно, већ мирише на монструозан злочин. У најмању руку, све земље које су укључене у Северни ток и УН треба да захтевају хитну транспарентну истрагу уз учешће свих који могу да расветле околности инцидента", додао је портпарол Кремља.

"Њујорк тајмс" је известио о постојању обавештајних података, према којима иза саботаже гасовода наводно стоји "нека проукрајинска група, која је деловала без знања председника Украјине Владимира Зеленског и власти у Кијеву".

Обавештајне службе САД за сада не могу да кажу ко је наручилац диверзија на гасоводима, истиче лист, додајући да нови подаци указују на то да су иза напада противници руског руководства, али се не наводи ко је био део те групе, ко је њоме руководио или ко је платио за операцију.

Амерички званичници који су били извор листу нису открили које су методе применили да би дошли до података, нити колико су они веродостојни.

Према њиховим речима, нема конкретних закључака тако да се не искључује могућност да је операцију могла да изведе "неформална група са везама у украјинској влади или специјалним службама".

image