Свет

Европска комисија: У Хагу се неће истраживати саботажа Северног тока

Истрагу у вези са гасоводима треба да спроводе националне власти, поручили из Европске комисије
Европска комисија: У Хагу се неће истраживати саботажа Северног токаwww.globallookpress.com © The Swedish Coast Guard/XinHua

Терористички напади на "Северни ток" неће бити истражени у Међународном центру за кривично гоњење злочина агресије на Украјину који Европска Унија формира у Хагу, изјавио је представник Европске комисије Кристијан Виганд.

"Злочини агресије тичу се ратних злочина које су починили највиши политички и војни лидери земље... Као што смо више пута рекли, истрагу у вези са гасоводима треба да спроводе националне власти", рекао је Виганд на брифингу за новинаре, преносе РИА Новости.

Одређени званичници Европске уније су у више наврата позивали на оснивање тзв. међународног "специјалног трибунала" за Украјину.

Почетком фебруара је шефица ЕК Урсула фон дер Лајен најавила стварање "Међународног центра за кривично гоњење злочина одговорних за агресију против Украјине" у Хагу. Према њеним речима, центар ће "координисати прикупљање доказа и подржаће га заједнички тим истражитеља под окриљем Евроџаста", а очекује се да ће почети са радом током лета.

Москва одбацује легитимитет међународних судова које нису формирале Уједињене нације, као и тврдње да су руске снаге одговорне за ратне злочине у Украјини.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков претходно је истакао да суд који нема покриће УН "неће имати никакав легитимитет, ми их нећемо прихватити и осудићемо их", рекао је Песков и додао да Русија свакодневно ради на евидентирању свих злочина украјинских власти, укључујући и оне који су почињени од 2014. године.

Подсетимо, у фебруару је истраживачки новинар и добитник Пулицерове награде Симор Херш објавио да су гасоводе дигле у ваздух Сједињене Државе уз помоћ Норвешке.

Након Хершовог извештаја, Русија је саставила нацрт резолуције у Савету безбедности УН о формирању комисије за истрагу саботаже гасовода Северни ток, који је накнадно подржала и Кина. 

image
VV inauguration
banner