Русија

Песков: Не верујемо да иза саботаже Северног тока стоје проукрајински појединци

Само мали број специјалних служби може да изведе такав терористички напад, рекао је портпарол Кремља
Песков: Не верујемо да иза саботаже Северног тока стоје проукрајински појединци© Vlad Karkov/Keystone Press Agency

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Кремљ не верује да иза саботаже Северног тока стоје проукрајински појединци и да само мали број специјалних служби може да изведе такав терористички напад.

"Што се тиче проукрајинског 'Доктора Зло' који је ово наводно организовао, тешко је поверовати. Био је то претежак задатак који је могла да уради само добро обучена државна специјална служба, којих нема много у свету", рекао је Песков, коментаришући бројне објаве у страним медијима о терористичком нападу на Северне токове.

Према речима Пескова, Кремљ инсистира на пријему Русије у истрагу терористичког напада на Северни ток, која би требало да буде брза и транспарентна.

"И даље тражимо брзу, транспарентну истрагу, са нашим учешећем. Сматрамо да је немогуће скренути пажњу на неке секундарне верзије и хипотезе. Ово никако не би требало дозволити", рекао је портпарол Кремља.

Он је истакао да је неопходно успоставити налогодавце и извођаче, "јер је ово преопасан преседан терористичког напада на међународну критичну енергетску инфраструктуру".

Песков је додао да је верзија о кривици Руске Федерације за терористичке нападе на Северни ток од самог почетка била апсурдна и да је то као да "сечете себи ногу".

"Англосаксонци се буне око напада на Северни ток, јер имају 'много проблема' са Немцима у вези са тим", навео је он.

Русија није умешана у немире у Грузији

Портпарол Кремља рекао је да Русија нема никакве везе са немирима у Грузији.

"Москва нема никакве везе са грузијским нацртом закона о страним агентима. Ништа није инспирисано Кремљом", рекао је он.

Према његовим речима, немири у Грузији у позадини предлога закона о страним агентима забрињавају Кремљ, јер је за Русију важно да буде мирно дуж њених граница.

"Ово је и даље држава која нам је суседна, и упркос чињеници да немамо односе са Грузијом као таквом, ипак, тренутно стање ствари изазива нашу забринутост. Важно нам је да се сачува мир дуж руских граница", додао је.

Песков је позвао Русе у Грузији да буду опрезни због недавних догађаја у овој земљи.

"Очигледно је да се дешавају улични немири и веома је важно да се грађани Русије уздрже од боравка у подручјима где се дешавају улични немири. Немамо ни најмању жељу да коментаришемо или да се мешамо у ове ствари на било који начин, јер ми немамо ништа са њима. Али, наравно, препоручујемо нашим грађанима да буду изузетно опрезни", поручио је портпарол Кремља.

image
VV inauguration
banner