Русија

Песков: Русија веома цени Србију, притисак на Београд је без преседана

Знамо да је Београд под снажним притиском, поручују из Кремља
Песков: Русија веома цени Србију, притисак на Београд је без преседанаwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Руска Федерација веома цени одлучан став Србије да не уведе санкције против Москве, поручио је данас званични представник Кремља и руског председника Владимира Путина, Дмитриј Песков.

Ово је посебно битно јер је Београд тренутно под јаким притиском који је без преседана, оценио је Песков, признајући да су у Москви веома свесни ситуације у којој се Србија налази.

Коментар је уследио након јучерашње изјаве српског министра привреде Радета Басте, који је изјавио да Влада Србије треба да се изјасни о увођењу санкција Русији, јер, како је рекао, Србија "већ плаћа велику цену" због тога, што постаје "неиздрживо". Министар је, подсетимо, казао да се украјинском сукобу не види крај, а затим и додао да зна да у овако битним сукобима увек страдају мале државе. "Србија је суочена са страховитим притисцима", рекао је он јуче.

Из Кремља због тога данас поручују да знају да је велики број земаља под веома јаким притиском и додају да се Србија ту посебно истиче, због чега су ти притисци на српско руководство посебно јаки.

Песков додаје да се нада да ће тешка питања моћи бити решена путем дијалога са Београдом, али и напомиње да српски народ не подржава идеје које су у супротности са ставом којег се тренутно држи српско руководство, а који се тиче санкција, преносе "РИА Новости". 

"Одлично разумемо какав се до сада невиђени, груб и противзаконит притисак, који противречи нормама међународног права, врши на многе земље, па и на Србију. На Србију посебно. Веома ценимо став који је Србија до сада заузимала. Разумемо да се услови мењају, али такође очекујемо да ћемо најбитнија питања са нашим српским пријатељима успети да решимо у оквиру нашег партнерског и поверљивог дијалога", рекли су данас из Кремља.

Портпарол је поручио и да цени што одређени број земаља навија за то да у Украјини коначно дође до мира, али је још једном казао и да је то сада немогуће. С тим у вези, он је поновио оно што је јуче рекао, а то је да став кијевске елите не оставља простора за преговоре, због чега се циљеви Специјалне војне операције могу постићи искључиво војним путем. 

Русија не признаје Међународни кривични суд у Хагу

Песков је прокоментарисао и одлуку западних земаља да у Хагу суде Русији и њеним грађанима за Специјалну војну операцију. Он је казао да Москва не признаје јурисдикцију овог суда, о чему су и јуче говорили из Савета безбедности Руске Федерације. 

Овај суд нема законско право да доноси било какве одлуке у вези са Русијом, поручили су јуче из Москве, додајући да је то тако још од 2016. године.

"Директна линија" са Путином биће одржана ове године

Портпарол је додао и да ће руски лидер ове године разговарати са грађанима у традиционалном формату "Директне линије" (Прјамаја линија), када Путин директно одговара на питања присутних грађана. Ипак, он није прецизирао када ће овај разговор бити одржан, али је нагласио да је овај формат разговора са председником веома потребан. 

Песков је најавио и да ће руски лидер током ове недеље одржати састанак са одређеним страним званичницима, рекавши да су "планирани међународни контакти". Ни овај пут он није изнео више детаља о каквим и, још битније, са ким ће бити одржани састанци, али јесте додао да ће ова недеља за Путина бити "веома садржајна".

Навео је и да ће председник одржати састанак поводом уједињења Русије са Кримом, а нешто слично, како је открио, биће планирано и за сам дан празника. 

Криза америчког банкарског система неће утицати на Русију

Портпарол Кремља одговорио је данас и на питање које се тиче кризе америчког банкарског система, а која је уследила након банкрота "Силикон вели бенка". Оценио је да ови проблеми никако неће утицати на ситуацију у Русији, што је последица и уведених санкција против Москве.

"Због тога смо на неки начин заштићени од кризе која се сада развија преко океана. Нема ничег лошег без неког добра", објаснио је он.

О споразуму о житу

Песков је додао и да је последња одлука Русије да се не успротиви продужетку споразума о житу знак њене добре воље, пошто сви захтеви Москве још нису испоштовани.

Ипак, он је нагласио да "договор не може да стоји само на једној нози", изразивши наду да ће остале одредбе у скорије време бити испоштоване.

image
VV inauguration
banner