Русија

Русија подржала продужење споразума о житу за 60 дана

Москва ће своју даљу позицију одредити у зависности од реалног напретка у снабдевању руским производима, рекао је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Вершињин
Русија подржала продужење споразума о житу за 60 данаGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Вершињин изјавио је да је Москва подржала продужење споразума о житу за 60 дана, након преговора одржаних у Женеви, преносе "РИА Новости".

"Руска страна се не противи продужењу споразума након што истекне други мандат 18. марта, али само за 60 дана, узимајући у обзир пакет истанбулских споразума које је предложио генерални секретар УН Антонио Гутереш", рекао је Вершињин. 

Он је подсетио да се Споразуми састоје из два међусобно повезана дела – "Црноморске иницијативе" о извозу украјинске хране и сировина за ђубрива, укључујући амонијак, као и Меморандума Русије и УН о нормализацији домаћег извоза пољопривреде.

Москва ће, како је нагласио заменик министра спољних послова, своју даљу позицију одредити у зависности од реалног напретка у снабдевању руским производима.

"Укључујући банкарска плаћања, транспортну логистику, осигурање, одмрзавање финансијских активности и снабдевање амонијаком кроз нафтовод Тољати-Одеса", додао је.

Вершињин је скренуо пажњу да тренутно не функционишу санкције које су увеле САД , Велика Британија и ЕУ за храну и ђубриво.

Споразум, који су 22. јула прошле године потписали представници Русије, Турске , Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу. 

Заједнички координациони центар (ЈЦЦ) у Истанбулу је одговоран за координацију кретања бродова. Уговор је истекао 18. новембра, али су његови услови подразумевали аутоматско продужење за 120 дана без приговора било које стране. Како наводе у руском Министарству спољних послова, таквих извештаја није било.

Сам Споразум о житу је саставни део пакетног споразума, који, између осталог, предвиђа деблокаду руског извоза хране и ђубрива. Москва је истакла да овај конкретан услов није испуњен, упркос уверавањима УН.

image