Русија

Лавров: Запад ради све како би демонизовао Русију; Следећи конфликт могуће у Азији

Циљ им је да нас оптуже за све смртне грехе, поручио је шеф руске дипломатије, а затим додао и да велике азијске силе неће тек тако лако пристати на наредбе Англосаксонаца, због чега мисли да се може очекивати да би следећи конфликт могао бити управо на азијском континенту
Лавров: Запад ради све како би демонизовао Русију; Следећи конфликт могуће у Азијиwww.globallookpress.com © MFA Russia

Запад дуги низ година активно ради на нарушавању имиџа Руске Федерације и њеној "демонизацији" у очима шире јавности, рекао је данас министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров.

Према његовим речима, главни циљ хибридног рата, који се води против Москве и о чему се данас јавно говори, је да дође до "демонизације Русије у очима светске јавности, те да се она оптужи за све смртне грехе".

О овоме је министар данас говорио на свечаности поводом отварања првог конгреса Међународног покрета русофила, у вези са чим је чак и руски председник Владимир Путин послао телеграм са добрим жељама. Међу гостима су представници више од 40 земаља, а њихов главни циљ је окупљање људи које вежу симпатије према Русији. 

Руски председник је казао да су се данас окупили они, које спаја заједничка љубав према руској култури и историји и свему ономе што чини Русију. Несумњиво је да ће све ово довести до нових сарадњи и јачања пријатељстава, оценили су из Кремља.

Министар је подсетио на то како су западне земље куповале залихе хране на почетку пандемије, што је довело до глади у најсиромашнијим земљама, али и на то да су тамо такође оптужили Русију за повећање цена гаса, за шта она није директно крива. 

Подсетио је на недавну изјаву представнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, која се током посете америчког председника Џозефа Бајдена европском континенту, њему захвалила за то што је Вашингтон "ослободио" ЕУ од зависност од Русије, иако је потврђено да ће због тога ЕУ за енергенте плаћати и до три пута више него што је то био случај до сад. 

С тим у вези, Лавров се посебно захвалио присутнима, јер су успели да одоле јакој антируској кампањи, што је назвао правом демонстрацијом велике храбрости. 

Министар се осврнуо и на то што се НАТО све више шири и у Азији. Ово је оценио као нешто што указује да би се током наредних година могао очекивати нови конфликт на том континенту

"Не могу ни да замислим да ће земље Азије тек тако да салутирају наредбама Англосаксонаца и НАТО-а", објаснио је он.

Нагласио је да Русија, за разлику од западних партнера, не врши притисак на друге земље и не одређује им са киме могу да послују. То се, како је казао, посебно не ради у случају других великих цивилизација. Ипак, све оно што чини Запад назвао је покушајем тих земаља да сачувају доминантан положај у свету, иако највећи део света врло добро схвата колико је таква политика штетна.

Коментаришући стање у Европи, он је рекао да у Москви врло добро виде да европски континент све више огреза у нацизму и да је јасно да Англосаксонци не дају ЕУ да спроводи независну политику.
 

Због свега овога, Лавров је изјавио да су пријатељски односи између држава, али и један генерално људски однос човека према човеку данас потребнији више него икада.

"Видимо како се пред нашим очима искривљује историја, уништавају споменици, тако да сам заиста срећан што се данас отвара овај конгрес", закључио је шеф руске дипломатије.

image