Русија

Лавров у Њу Делхију: Нећемо дозволити Западу да гурне под тепих саботажу Северног тока

Западне дипломате су наступале са емотивним изливима, што је пореметило ток састанка, рекао је шеф руске дипломатије
Лавров у Њу Делхију: Нећемо дозволити Западу да гурне под тепих саботажу Северног тока© Tanjug/ Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Нећемо дозволити Западу да гурне под тепих учешће у саботажи на Северном току, рекао је Лавров.

У току састанка министара спољних послова Г20 Русија и Кина су позвале на детаљану истрагу, а подржале су их многе земље. На покретање те теме и позивање на чланак америчког новинара Симора Херша, Запад је реаговао хистерично, приметио је шеф руске дипломатије.

"Говорили су да су оптужбе Америке да је крива за експлозију на Северном току бесмислене, и да не желе о томе да причају", пренео је Лавров.

Према његовим речима, гурање истраге на Северном току под тепих је слично инциденту у Бучи, о коме Запад такође не жели да разговара.

"У септембру сам на Савету безбедности УН подсетио на Бучу и хтео да пренесем информацију, али нисам добио никакву реакцију, зато сам генералном секретару тражио списак лица чија су тела нађена“, рекао је Лаворв и додао да је остао без одговора.

Завршну декларацију нису одобриле све земље, јер су западне колеге, користећи се углавном неистином, украјинску кризу стављале у први план, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров током конференције у Њу Делхију. 

"Декларацију нису сви одобрили. Западне колеге, као на претходном састанку министара у Индонезији, користећи се најчешће неистином, у први план су ставиле украјинску кризу коју представљају као руску агресију. То ништа добро није донело", рекао је Лавров.

Према његовим речима, западне дипломате су наступале са емотивним изливима што је пореметило ток састанка.

Са друге стране, министар је потврдио да је договор постигнут у енергетској и економској сфери, а договорено је да ће Афричка унија постати пуноправни члан Г20, као и Европска унија.

Захвалио је Индији која председава састанком министара спољних послова Г20 јер је у први план истакла питања за чије је решавање потребан заједнички напор.

"Све одабране теме и агенда испланирани су тако да земље чланице групе уложе труд како би отклониле вештачке препреке и решиле текуће проблеме", изјавио је министар спољних послова Русије.

Лавров је са министрима спољних послова Кине, Бразила, Турске разговарао о теми преласка на националне валуте и новим ланцима снабдевања, и, према његовим речима, сви партнери Руске Федерације су заинтересовани.

Западни колонијализам није умро

На питање новинара да прокоментарише зашто се Запад шокирао чињеницом да земље у развоју на Русију гледају као на партнера, а не као претњу, Лавров је рекао да су некадашње колонијалне државе уређивале своју моћ тако што су експлоатисале природне ресурсе, и људство за своје интересе.

Данас, Запад и даље негује колонијалне навике, навео је Лавров, додајући да идеологија колонијализма није нестала и да се УН и даље баве решавањем тих питања.

"Потчињавање светске економије њиховим интересима је колонијализам. Као и санкције на које многе земље Групе 20 гледају као на уништење светске економије, манипулације ценама, ограничење цена нафте - све то је крађа туђих ресурса", нагласио је руски дипломата.

Према његовим речима, свет не може никуда да побегне од чињенице да Запад, на рачун других, покушава да оствари своје интересе.

"Земље у развоју то виде", рекао је он и додао да се, упркос притисцима, ни једна афричка земља није придружила антируским санкцијама, јер им је јасно да проблем није у Украјини већ у Западу.

Према његовим речима, нису при здравом разуму који прете Кини да не шаље оружје Русији.

"И ове претње Кини, сумњам да су при здравом разуму они који прете Кини. Ко данас прети Кини? То не могу да схватим. Заборавили су на дипломатију, користе се једино претњама и уценама", рекао је.

Русија не одбија озбиљне предлоге за преговоре о Украјини, рекао је Лавров, напомињући да није приметио да је неко звао Кијев на дијалог.

"Што се тиче помоћи у решавању кризе, више пута смо јавно говорили да никада не одбијамо озбиљне предлоге који су дати из искрене жеље да се нађе политичко решење. Да подсетим још једном - када нас позову на преговоре, ја се не сећам да је ико од западних колега, или других држава, позвао Украјину на преговоре. Вероватно се ту крије права истина - Украјину припремају за наставак рата", рекао је он.

Лавров: Тражимо правду за украјински народ

Ни једна акција коју се предузеле САД није представљала претњу за њихову националну безбедност, рекао је Лавров сећајући се Југославије, Ирака, Либије.

"У случају руско-украјинске кризе, Русија је дуго упозоравала на догађаје у Украјини, не негде преко океана, већ на територијама где су Руси и руска култура живели вековима, док их није угрозило неонацистичко руководство које је дошло на власт у Украјини", приметио је Лавров.

Због тога ће Русија наставити да тражи правду за украјински народ и да брани интересе Руса који живе у Украјини, казао је шеф руске дипломатије.

image